Nagvajara, Prawat - prvi Tajlanđanin na ZOI

miro@lupiga.com

01. 01. 2002.

Ako se u vašoj zemlji prosječna temperatura ne spušta ispod 23 stupnja celzijusa, a u siječnju i veljači bude i do 35 stupnjeva, teško da tamo možete uplatiti skijanje. Možda samo ono na vodi. No, profesora Prawat Nagvajaru, porijeklom iz Bangkoka, takve sitnice ne sprječavaju u naumima. On je prvi Tajlanđanin koji je pod tajlandskom zastavom odskijao zimsku Olimpijadu.

Ukoliko su bob i skijaški skokovi najopasniji sportovi, onda je 30 kilometara skijaškog trčanja svakako najteži sport na Olimpijadi. Sjetite se samo slinavih i iznurenih sportaša koji na cilju padaju u zagrljaj trenera, majki i djevojaka. Ta disciplina stara je oko 5.000 godina i prvi su je, naravno, upotrebljavali Norvežani. Ipak sportski duh nije jak samo u Norvežana već i kod nekih Tajlanđana, kao što je profesor Prawat, koji se kao jedini pripadnik tajlandske olimpijske reprezentacije kvalificirao (vjerujte, ne znam kako!) u tom zahtjevnom sportu.

Na fotografiji (baci pogled dolje) imate priliku vidjeti njegov slavni nastup na OI u Salt Lake Cityju. Prva prikazuje zagrijavanje i njegov izraz lica koji govori kako neće biti lako, dok ga na drugoj vidimo na samom startu gdje zauzima neslavno posljednje mjesto. Na prvom prolaznom vremenu nadalje on zaostaje već 4 minute, a zadnja fotografija ovjekovječila je njegovo odustajanje. Unatoč tome ovu e-ciklopediju, kao što vidite, posvetili smo ovom hrabrom olimpijcu i njegovom velikom trudu.