Muzej depresivne umjetnosti

miro@lupiga.com

01. 01. 2002.

Pesimisti su ljudi skloni neumjerenim izljevima depresije i melankolije, koji će vam na sve moguće zadane teme odgovoriti u manje više tonovima obojanim lošim predviđanjima. Za sve njih, na webu postoji nešto što se zove Muzej depresivne umjetnosti, a što vas može poprilično razveseliti u pretoplo subotnje jutro.

U spomenutom muzeju možete naći radove manje-više poznatih slikara, kojima su vlasnici stranice samo za ovu prigodu promijenili imena, pa se tako, primjerice, Da Vinci zove Leonardo DiCapriovinci, Van Gogh se zove Vincent van Gark, a Monet se ovjenčao imenom Moanet.
 
U muzeju se uglavnom nalaze stari majstori slikarstva kojima su slike izmijenjene na šaljiv i duhovit način. Renesansne dame leže okružene bocama alkohola, Mona Lisa ima smrknuto lice, a poznati Rembrandtovi doktori razmjenjuju proste slike ili igraju pikado.
 
Mahom zabavno, a i u neku ruku poučno jer slikarstvo je za mnoge, uključujući i mene, neistražena i zanimljiva umjetnost. Još kada vidite da može biti i smiješna, miješajući tradicionalno slikarstvo i novovjeki trash, možete se i dobro zabaviti. Uz svaku sliku postavljeno je i "ozbiljno" objašnjenje što se događa na slici tako da možete uživati kao pravi poznavatelj umjetnosti.

Na slici koju možete vidjeti gore, kako autori tvrde, nalazi se prijateljica Leonarda Da Vincija koja se zove Fennelwrath Angiosperma i koja je bila glavni buntovnik na faksu. Inače dobra jaranica od Mone Lise.

Muzej ćete naći na www.dearauntnettie.com/museum.