Križevci

gogs

01. 01. 2002.

Jedan od najstarijih gradova sjeverne Hrvatske, grad bogate i slavne prošlosti u kojem su se nekad održavali hrvatski državni sabori, grad škola i rodni grad trećeg hrvatskog sveca, sv. Marka Križevčanina. Križevci danas broje nešto više od 11 000 stanovnika, poznatih po gostoljubivosti i po tome što su prvi zapisali pravila o tome kako se mora vladati u jednom veselom društvu, pri punomu stolu, s dobrom kapljicom i uz najdraže prijatelje. Pogađate, radi se o "Križevačkim štatutima", veselim regulama po kojima će vas Križevčani rado ugostiti u svom domu ili u brojnim klijetima, razasutim po pitomim obroncima slikovitog Kalnika.
Križevčani će se još rado pohvaliti svojim "Križevačkim velikim spraviščem", reći će s ponosom da pri glazbenoj školi "Albert Štriga" imaju već nekoliko godina najbolji tamburaški orkestar u Hrvatskoj, da ovdje živi i trenira najbolji hrvatski atletičar Branko Zorko, da imaju jednu od najvećih ergela konja za preponsko jahanje, vrijedne reprezentativce iz borilačkih sportova, brojne slikare i još mnoge pojedince koji dostojno pronose ime svojega grada.
Od privrednih subjekata treba spomenuti poznatu pekarsku industriju "Mlinar" koja opskrbljuje pekarskim proizvodima velik dio tržišta ovog dijela Hrvatske i veliko trgovačko poduzeće KTC sa supermarketima rasprostranjenim po sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U blizini je i poznato izletište na planini Kalnik kod planinarskog doma i stare kalničke gradine uz koju se vežu legende o Tatarima, kralju Beli i šljivarima. Šljivari su nakon provale Tatara postali sitno plemstvo, jer im se Bela na taj način odužio što su ga ovi održali na životu svojim šljivama, dok se nalazio u opkoljenoj tvrđavi.


NAPOMENA: preuzeto sa www.krizevci.net