Inkubator, natjecanje

edo maajka

01. 01. 2002.

Inkubator je natjecanje, koje je osmislio i 2002. godine promovirao Aquarius records, a svrha mu je pronalazak novih bendova i muzičkih pravaca koji bi osvježili tada ustajalu glazbenu scenu u Hrvatskoj. Prijavio se velik broj bendova i pojedinaca, a samo četvrtina je prošla prvi krug natjecanja

Drugi krug natjecanja se odvijao na tzv. svirkama uživo, bendova koji su prošli. Svaki ponedjeljak ste besplatno mogli ući u klub Aquarius i uživati u svirci manje poznatih bendova koji su davale sve od sebe. Uloženi trud bi im se uvelike isplatio, jer pobjednici dobivaju besplatno snimanje albuma, koje plaća Aquarius i ugovor s istom izdavačkom kućom. Ponedjeljci su se redali, a zvijezde su se već mogle prepoznati.

Prvi bend koji je meni i mnogima zapeo za oči je Zeus Faber iz Karlovca. Daroviti core-aši, koji su u poznatim svjetskim časopisima dobivali bolje ocjene od većine stranih izvođača, ipak nisu prošli, jer kako su nazočni ljudi rekli: "Malo su too much".

Bilo je tu svega, od prave muzike do šunda. Natjecanje je kulminiralo na zadnjoj večeri kad su nastupali finalisti: One II Many, Leut Magnetik, Quasar, La Gusta Superior. Bilo je gusto, svi su imali svoje favorite, a pobjednik je bio danas već renomirani Leut Magnetik. Riječ je o grupi koja je tada brojala sedam članova, svirala većinom instrumentale i ponekad se vokalno priključujući Aleks iz TBF-a. Mješavinu funka, rocka, hip hopa, etna. Mrak kombinacija. Je li dobro izabran pobjednik, procijeniti sami, gotovo tri godine poslije.

Lupiga.Com