Hormonski pripravci

lijeni vuk

01. 01. 2002.

Početkom 90-ih u Sjedinjenim Američkim Državama razvio se pokret, tzv. "anti-aging" val koji bi trebao zaustaviti starenje u čovjeka. Prije nekih sedam godina isto je zahvatilo i Njemačku. Sljedbenici pokreta hormone drže vrelom mladosti za svakog čovjeka. "Hormon Coctails" ili "Forever-Fun-Fruchtgummi" prema tome obećavaju vječnu mladost, ali ne misle svi tako. Specijalist opće medicine Thomas Klein koji je s još trojicom liječnika osnovao privatni Institut za unapređenje zdravlja i terapiju u Bielefeldu koji pacijentima obećava potenciju u starosti i život bez raka, ali bez korištenja hormonskih pripravaka.

- Ne želimo podržavati zabludu o vječnoj mladosti, kaže Kleinau, njihova priča govori o boljoj starosti i o tome koliko i kako ljudi mogu sami poboljšati kvalitetu života.

Isto tako u Kleinovom Institutu za 100 eura možete kompjuterski odrediti funkcionalnu starost, na način da skenerom ustanovite brzinu reakcije, snagu, kratkoročno pamćenje kao i koordinaciju. Dobiveni rezultati se zatim uspoređuju s bazom podataka nakon čega dobijete rezultat koji je nerijetko viši ili niži od pacijentove stvarne dobi. Skener otkriva i neke druge stvari kao što je radna sposobnost srca ili kvaliteta krvožilnog sustava, ali pacijent bi tako mogao potrošiti sve što ima i okrenuti sve hipoteke, kao na monopolu. U Bielefeldu to ni ne savjetuju. Njihov princip rada je da nešto utvrde, a zatim vam daju savjet, znači ako npr. ustanove da imate kratkoročno pamćenje, savjet je da učite pjesme napamet ili sl. kako bi mozak vježbom održali u formi prije no što vas zauvijek napusti. Nikome be žele ubrizgavati hormonske injekcije iako neki na tome čak i insistiraju.

Navodno se u SAD-u hormoni mogu kupovati i u samoposluzi kao glukoza, a tu postoji opasnost nuspojave kao što je rak prostate, kaže Klein. Po njegovim tvrdnjama opet tijelo treba samo natjerati da proizvodi hormone, prehranom i kretanjem. Tako da liječnici upozoravaju, ako mislite koristiti proizvod koji nudi zaustavljanje starenja, budite oprezni. Najbolje je u svakom slučaju uzeti svoje zdravlje u svoje ruke.