Hektorović, Petar

rosula

01. 01. 2002.

Petar Hektorović rođen je 1487. godine u Starom Gradu na otoku Hvaru, u tada bolje stojećoj obitelji, odgajan u kršćanskom duhu koji se provlači kroz njegova djela. Umro je 1572. godine.

Hektorovićev renesansni duh ne odražava se samo u sačuvanim djelima, bilo da su to prijevodi ili pak originalni tekstovi. Taj renesansni duh zrcali se i u javnosti manje poznatim natpisima na njegovu dvorcu Tvrdalju. Kršćanski stav se vidi npr. iz natpisa "stvoritelju svega"; misao o smrti, čovjekovoj egzistenciji i prolaznosti "imaj na umu da ne spašava ni bogatstvo ni svjetska slava ni ljepota ili dob, jer smrt sve grabi"; a nad vratima male prostorije koja je služila kao zahod uklesano je "kad vidiš što si, zašto se oholiš?".

Najpoznatije i najvrjednije djelo je "Ribanje i ribarsko prigovaranje" - poslanica, putopis, ekloga kako ga svrstavaju književni povjesničari. Hektorović je prvi zapisivač narodnih pjesama točnije bugarštica - "O Marku kraljeviću i bratu mu Andrijašu". Dao je domaćoj književnosti jedinstveno i originalno djelo kakvog ni ondašnja Europa nije poznavala. S pravom se može reći da zasluženo zaslužuje mjesto koje mu pripada u povijesti hrvatske književnosti.

Lupiga.Com