Glavomet, opasan kao i boks

Ivor Car

14. 07. 2007.

Dugo se smatralo kako česti slučajevi moždanih oboljenja kod nogometaša koji su svoj kruh zarađivali prije sedamdesetih godina prošlog stoljeća, nemaju nikakve veze s njihovim zanimanjem. Ipak smrt ponajboljeg engleskog igrača glavom iz šezdesetih godina 20-og stoljeća, Jeffa Astlea, pokazala je kako je glavni uzrok tome teška nogometna lopta. Ovaj nekadašnji napadač engleskog West Bromwich Albiona, preminuo je u 59-oj godini života od posljedica moždane bolesti.


Bobby Hope i "The King" Jeff Astle proslavljaju osvojeni FA Cup

Jeff koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća na Otoku slovio kao jedan od najboljih igrača glavom, vjerojatno nikada nije mogao ni pretpostaviti da će ga to jednoga dana na koncu ubiti. Uzrok njegove smrti degenerativna je moždana bolest prouzrokovana konstantnim nabijanjem lopte glavom. U vrijeme Jeffove igračke karijere nogometne lopte bile su rađene od materijala koji su upijali znatne količine vode, a kako poznata otočka klima obiluje neprestanim padalinama, jasno je i kako je lopta bila često puna vode, a samim time i preteška.

Tek sredinom sedamdesetih, nogometne lopte su izrađivane sa sintetičkim omotačem uslijed čega više nisu upijale vodu. Srećom po danas poznate "glavonje", inače bi morali organizirati sindikat koji bi zatražio beneficirani radni staž. Česte žrtve ovakve bolesti su i boksači, kojima u opisu radnog mjesta stoji i neizbježno primanje udaraca u glavu. Do ovoga kobnog događaja držalo se da česti slučajevi moždanih oboljenja kod "starih" nogometaša nemaju nikakve veze s njihovim zanimanjem. Astle je, inače, postigao 174 pogotka u 361 utakmici. Najpoznatiji od njegovih zgoditaka je onaj koji je zabio Evertonu u finalu FA Cupa 1968. godine, za pobjedu Albiona od 1:0. I baš je taj zabio - nogom!