Dan žena

lijeni vuk

02. 01. 2002.

Odmah ću po(h)valiti ove naše žene da slabo pišu na ovom našem sajtu. Apeliram isto tako da ovakve teme ubuduće obrađuju same kako bi izbjegli moguće neželjene pošalice na njihov račun.

Međunarodni Dan žena uveden je 1977. godine od strane glavne skupštine UN-a dok se sama ideja protezala od početka 20. stoljeća kada žene nisu imale pravo glasa. Gurtna, žrtna, žržtna, žertna, žentra, žena …

Kod nas se Dan žena prije dočekivao s respektom. Sjećam se kako me je u ono vrijeme kao klinca stari "šutn'o" u jaknicu i 'ajmo kupit nešto da iznenadimo majku prije no što se vrati s posla. Majka je s posla dolazila već natovarena s cvijećem i možda ponekim poklončićem. Da, pazilo se više da iznenadiš svoje najbliže ženice na 8. mart nego za njihov vlastiti rođendan.

S promjenom sistema i ulaskom u samosta(l)n(u) Hrvatsku, Dan žena se zagubio u roju drugih problema. Držalo se da je i to izmišljotina iz ex države čime se taj dan automatski uspoređuje s Danom ustanka u Crnoj Gori ili slično. Pokušaj uvođenja Majčinog dana početkom svibnja nije urodio uspjehom, ništa čudno za ratno vrijeme u kojem ljudi izbjegavaju takve datume s ciljem da uštede svaku kunu.

Uglavnom se toga dana očekuje od muškaraca da ženicama prirede neki poseban susret, da aktivno sudjeluju u razgovoru s njima, da ih odvedu u Veneciju na 2 dana, cvijeće, klopa, ... Vi koji ne vjerujete u to možete, recimo, prevariti ženu.

Za kraj bilježimo uspjeh žene koju vidite na slici.

Radi se naime o majci dvoje djece, ukrajinskoj kućanici Eleni Solad koja se prije dvije godine kandidirala za zastupnicu u tamošnjem parlamentu. Golo tijelo koje vidite na slici dio je predizborne kampanje, u kojoj ističe da će se, ako bude izabrana, zalagati za legalizaciju prostitucije i marihuane.

A mi mislili da je Budiša liberal.