Ćosić, Drago

Ivor Car

23. 12. 2005.

Drago Ćosić sportski je novinar Hrvatske radio televizije kojeg možete prepoznati po toplom i privlačnom glasu te markantnoj proćelavoj glavi, iako ovo zadnje i nije rijetkost među "sportašima" HRT-a (Vela, Balog, Sušec …). Drago je mnogima ostao u sjećanju po slavnoj izreci s nogometne utakmice Mallorca – Hajduk, a koja glasi "Bošnjak ide jedan na jedan protiv trojice suparničkih igrača". Poznat je i po onom nesretnom slučaju kada mu je pripadnik Torcide u Splitu iz nepoznatih razloga opalio šamar. Običava ponavljati rečeno, primjerice: 'Iiiiiiiiiiii evo pogotka, evoooooo pogotkaaaaaaaa; Roy Makaay, Maaaakaaaayyyy!'.

Jednom prilikom pratili smo televizijski prijenos nogometne utakmice uz njegov komentar, kada nas je ovaj vrijedni novinar počastio s par izvrsnih komentara. Riječ je o polufinalnom susretu između Njemačke i Koreje na svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. godine.

Moj osobni favorit bila je činjenica kojom je Drago htio dokazati popularnost mladog korejskog napadača Ahn Jung-Hwana: "Korejske tinejdžerske zvijezde i -poduža pauza- zvjezdice ukrasile su sobe s njegovim posterima". Dobra je i ona kada se Drago upitao zašto švicarski sudac Urs Meier dva puta svira prekršaj u korist njemačkog braniča Carstena Ramelowa: "Postoji li možda neka tajna vezica ili simpatije Ursa Meiera prema igri Carstena Ramelowa?",

Na poluvremenu je Drago konstatirao kako su Nijemci imali 54 posto loptu u svojim nogama, dok su Korejanci posjedovali istu 48 posto prvog poluvremena. Zgodna je i konstatacija kojom je Čosić započeo prijenos drugog poluvremena, a mi smo je čuli već prije: "Još nema nikakvih zamjena, ali evidentno je kako će ih biti u nastavku". Kako ni komentatori ponekad ne mogu sve vidjeti, iako su na licu mjesta, dokaz je ova rečenica: "Ne, tu je ipak oznaka kako je Hong izašao. Oprostite, učinilo mi se!".

Na kraju se ispričavam i Dragi Ćosiću i njegovoj matičnoj kući, HRT-u, ukoliko sam nešto slagao ili krivo interpretirao, jer, dakako, ništa nije namjerno, ipak je Drago po mom sudu najbolji sportski komentaror na nacionalnoj nam televiziji i mora mu se priznati kako se za svaki prijenos pripremi mnogo bolje od svojih kolega.