Bodulija i Boduli

Elfrida MatučMahulja

16. 05. 2005.

Bodulija je pojam koji označava dio kopna okružen morem i nazvan otok Krk. No, to je to ukoliko ste u Rijeci i njenoj okolici, jer i Zadar ima svoje Bodule (pa onda valjda i Boduliju), a i Split također.

Bodulija i Boduli u biti su pogrdni nazivi za otok i njegove stanovnike koje su im nadjenuli kopnenjaci; a najradije su ga upotrebljavali "die Flüchtlinge" - tj. Boduli koji su odselili s Bodulije, pa su samim tim sebi utuvili u glavu da više nisu Boduli. Bilo je to u doba industrijalizacije i velike seobe naroda iz sela u grad.

Taj pogrdni naziv označavao je vrhunac škrtosti, a Boduli najčešće nisu imali ništa za dijeliti s drugima. Ustvari, imali su uvijek čašu dobroga domaćega vina, bodulske janjetine, ribe i galebovih jaja, a osim toga i grožđa, maslinova ulja i suhih smokava. Ali to se cijeni tek danas, kada je domaće dostiglo vrtoglave cijene na tržištu. Dakle, tipično naša posla!

U svakom slučaju, Boduli se na taj naziv ne vrijeđaju, već su ponosni na svoje korijene i svoju baštinu. I ne parajte! Nisu škrti - samo su škrbni.