Billingsova metoda ili kako nezatrudnjeti

Ivor Car

01. 12. 2002.

Billingsova metoda nastala je na osnovu znanstvenog rada, proučavanju i popularizaciji potpuno prirodne metode regulacije začeća. Ova metoda ima i drugo ime, po ovulaciji (prskanje Grafovog folikula i ispadanje jajašca iz njega, obično se događa 12 do 16 dana od posljednje menstruacije, odnosno 15 dana prije prvog dana slijedeće menstruacije) - Ovulacijska metoda, a to drugo ime dala joj je Svjetska zdravstvena organizacija.
Metoda se temelji na činjenici kako grlić maternice zdrave žene stvara sluz, koja se u tijeku ciklusa prepoznatljivo mijenja, u skladu s promjenama u razini hormona estrogena i progesterona.
Najveći dio mjesečnog ciklusa žena je neplodna, jer je većinu vremena grlić maternice zatvoren nakupinom guste sluzi koja nemogućim čini put spermatozoida do jajašca. Potom spermiji u nepogodnim uvjetima propadaju u roku od 24 sata. Dakle, jednostavno rečeno za neplodnih dana rodnica ostaje suha, dok se u plodnim danima količina sluzi mijenja te na osnovu vlažnosti rodnice žena može točno zaključiti kada je plodnost najveća. Nakon 24 sata od tog trenutka jajašce ako nije oplođeno propada, što znači da je preostali dio ciklusa žena neplodna.
Uživatelji ove metode zahvalnost duguju australskom lječničkom paru, Evelyn i Johnu Billingsu. Zahvalnost za njihov "izum" dobili su i putem brojnih međunarodnih priznanja i počasnih doktorata. Njihova metoda je pouzdana. Može se naučiti bez teškoća, a nije potrebno imati uredne menstrualne cikluse. No, metoda je učinkovita i u postizanju željene trudnoće. Zainteresirani za ovu metodu spriječavanja trudnoće  mogu posjetiti linkove na dnu i o svemu saznati malo više, a onda potražiti i stručni savjet.

Na hrvatskom

Usporedba metode

"Službena" stranica