Zakrpa gora od rupe

Božidar Alajbegović

26. kolovoza 2003.

Zakrpa gora od rupe

Nedavno smo ponovno bili svjedoci rasističkih i ksenofobičnih ispada određenog dijela zagrebačke mladeži, pri čemu je ovaj put stradao maloljetni Egipćanin. U nastavku teksta iz najsvježijeg broja Ferala donosimo vam komentar sociologa Srđana Vrcana koji se osvrće na spomenuti događaj, ali i na priopćenje zagrebačke PU, a koje po njemu otkriva upravo ono što se željelo prikriti...

Srđan Vrcan u Feral Tribune-u  od 23.08.2003.:

"Službeno saopćenje zagrebačke policijske uprave u povodu otkrivanja počinitelja nedavnih napada na strance u Zagrebu predstavlja klasičan primjer kontraproduktivnog teksta.
Naime, malo može biti dvojbe da je saopćenje svjesno i namjerno sročeno tako da bi se minimaliziralo društveno značenje tih napada, te da bi se napadači prikazali javnosti u za njih što povoljnijem svjetlu.
U tu svrhu zagrebačka PU rabi tri glavna argumenta koji bi trebali biti maksimalno uvjerljivi:
prvo, naglašava se da otkriveni počinitelji nedavnih napada nisu pripadnici ozloglašene grupe zagrebačkih skinheada;
drugo, navodi se da su to dobri učenici, i,
treće, ističe se da su svi porijeklom iz tzv. dobrih obitelji.

No, to saopćenje je veoma znakovito i izrazito optužujuće.
Nastojeći prividno umanjiti odgovornost izravnih počinitelja, ono zapravo optužuje vladajuće zagrebačke prilike. I to, prvo, time što pokazuje da je prizemna ksenofobija u Zagrebu danas faktično toliko proširena da je postala sastojak društvene i kulturne normalnosti kad je ušla među pripadnike društveno dobro pozicioniranih zagrebačkih slojeva, to jest kada su u tim napadima glavni akteri bili mladići koji nisu skinheadsi, te stoga nisu pripadnici grupica s margina političkog i kulturnog zagrebačkog života, koji su uz to dobri učenici, pa stoga društveno i kulturno dobro prilagođeni, a nisu mladići s problemima prilagođavanja i odrastanja, te, na kraju, iz dobrih su i normalnih zagrebačkih obitelji, a ne iz nekih rubnih, razbijenih, narušenih ili socijalno ugroženih porodica.
Drugim riječima, time se zapravo sugerira ni manje ni više nego da ksenofobija pripada glavnoj kulturnoj struji u Zagrebu - reklo bi se konformizmu - a ne samo nekim rubnim, nekonvencionalnim i društveno i kulturno neprilagođenim slojevima i grupicama.
I drugo, budući da nije posrijedi samo verbalno iskazivanje ksenofobije nego i fizički napad, policijsko saopćenje de facto potvrđuje da je i privatizirano nasilničko ponašanje također postalo sastojkom društvene i kulturne normalnosti Zagreba.
Što bi drugo mogla značiti činjenica da grupica zagrebačkih mladića koji, eto, nisu skinheadsi, koji su i dobri učenici, te su uz to iz tzv. dobrih zagrebačkih obitelji, odluči mirne savjesti i bez neposrednog povoda fizički napasti i premlatiti nekog svog vršnjaka Egipćanina, kojeg slučajno susretnu na ulici, i to samo zbog toga što je tamnoput i na neki način vidljivo drugačiji ?

Stoga bi se za saopćenje zagrebačke PU moglo reći, pozivajući se na staru talijansku izreku "Tacon peggio del buco" (zakrpa je gora od rupe) - da otkriva ono što se željelo prikriti
."