Zagreb: Uhićen beogradski student jer u roku od 24 sata nije prijavio boravak

Ivor Car

18. veljače 2007.

Zagreb: Uhićen beogradski student jer u roku od 24 sata nije prijavio boravak

Dragi moji Lupeži pod hitno vas obavještavamo o ne baš tako poznatoj stvari. Naime, ako idete kod tetke u Krapinu, kod amidže u Labin ili kod uje u Mirkovce, imajte na umu da ćete biti uhapšeni ako tetku, amidžu ili uju već po vašem dolasku ne uzmete za rukav i odvedete ih da vam prijave boravište. U protivnom dogodit će vam se isto ono što se u petak dogodilo mladom Beograđaninu koji je zbog neprijavljenog boravka promptno završio iza čvrstih hrvatskih rešetaka

Elem, B. H. (podaci poznati uredništvu), mladi beogradski student, u četvrtak je doputovao u posjet Zagrebu. Pretpostavljam da ga je manje zanimao Zagreb, a više njegova djevojka koja živi u hrvatskoj metropoli. Niti ne sluteći što će mu se dogoditi u petak je navečer izašao van i završio u poznatom pubu "Godot" u Savskoj ulici. Tamo je zabavu te večeri već oko 21 sat prekinula policijska racija. Pri tome kod B. H. policajci nisu našli ništa kompromitirajuće osim pečata u njegovom pasošu koji zorno ukazuje na to da je mladić dan ranije ušao u Hrvatsku.

Čini se, nezadovoljni što im je Srbijanac uopće dopao ruku, policajci su došli na ideju da mladića privedu u najbližu policijsku postaju i potom ga preprate u Jedinicu za zadržavanje i prepratu (JZP je zapravo zatvor za one koji na slobodu mogu biti pušteni tek nakon posjeta prekršajnom sudu koji svoja vrata otvara u osam ujutro). Tako je B. H. pod izlikom neprijavljenog boravišta proveo noć u zatvoru, a sutradan mu je i prekršajni sudac izrekao novčanu globu te može biti zadovoljan što nije dobio i izgon iz Republike Hrvatske.

S obzirom da nam je cijela priča izgledala sasvim suludo u petak smo navečer kontaktirali Aleksandru Ljubu, glasnogovornicu zagrebačke policije koja nam je potvrdila da je mladić priveden u trešnjevačku policijsku postaju i nakon toga odveden u JZP. Razlog - nepoštovanje zakona, s obzirom da B. H. u zakonskom roku od 24 sata nije prijavio boravište u Hrvatskoj.

Postavši svjestan bizarnosti situacije, na ovaj način odlučih pozvati policiju da me uhiti i zasluženo kazni, jer sam posljednjih nekoliko dana proveo u Rijeci, Poreču i Trstu, a da se pri tome niti u jednom od ta tri grada nisam prijavio. Predlažem stoga, da se po mene prvo pošalje riječka policija, a nakon nje i porečka (moji osobni podaci su im, vjerujem, poznati). Potom sugeriram i da se na koncu o ovom brutalnom i neviđeno teškom prekršaju obavijesti i talijanska policija te da me se smjesta deportira u tu zemlju. Istovremeno molim da se obavijesti srbijanska policija kako ću sljedeći tjedan na tri dana posjetiti tu zemlju, a ne namjeravam se prijaviti, a iz razloga kako "bi nam" tamošnja policija mogla vratiti "milo za drago". Jednako tako zahtijevam da se provjeri i je li ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin pri svojim putovanjima, uključujući i studentske dane, baš svaki put prijavljivao boravak te ukoliko nije, predlažem da se i njega sankcionira na odgovarajući način.

Nije na odmet napomenuti kako se u, po B.H. i domaćinski obraz, kobni petak, kada je zagrebačka policija na benignim stvarima trenirala strogoću u glavnom hrvatskom gradu dogodilo "samo" 50 kaznenih djela, i to: pokušaj ubojstva, razbojstvo, iznuda, otmica, uspostava ropstva, drska krađa, 15 provala, 19 krađa, dvije džepne krađe, ukradena su i dva automobila te se odigralo još nekoliko ostalih kaznenih djela. Zabilježeno je jedno samoubojstvo, požar te prijetnja bombom, dok se dogodilo čak 35 prometnih nesreća. Međutim, tko još za to mari, bitno je da smo bezobraznog studoša iz mrske zemlje na jedan dan smjestili iza rešetaka ...