ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO NOVINARSTVO: Raspisali smo regionalnu nagradu „Srđan Aleksić“

Ivor Fuka

20. rujna 2022.

ZA DRUŠTVENO ODGOVORNO NOVINARSTVO: Raspisali smo regionalnu nagradu „Srđan Aleksić“

„Ispunjavajući ljudsku dužnost tragično je završio svoj mladi život“ - riječi su kojima se Rade Aleksić oprostio od svog sina Srđana. Tu je rečenicu dao otisnuti na osmrtnicu svome sinu kojeg su u siječnju 1993. godine u središtu Trebinja na smrt premlatila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske. Pretukli su ga jer je pokušao spasiti svog sugrađanina i poznanika Alena Glavovića na kojeg su se vojnici okomili samo zato što je bio Bošnjak. Glavović se uspio spasiti, a bijes uniformirane četvorke usmjerio se na Srđana Aleksića. Ozljede su bile toliko teške da je Srđan nekoliko dana nakon premlaćivanja preminuo s nepunih 27 godina života.

Ime Srđana Aleksića u godinama iza rata, kada se regijom počela širiti priča o njegovom humanom činu u zlom vremenu ludila i mržnje, postalo je simbol ljudskosti i hrabrosti. Stoga smo iznimno ponosni da od ove godine Lupiga sudjeluje u organizaciji regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

Nagrada se dodjeljuje, novinarkama, novinarima i medijima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije te Crne Gore u tri kategorije, a organiziraju je Helsinški parlament građana Banja Luka, Mreža za izgradnju mira koja broji 197 članica, Nezavisno društvo novinara Vojvodine iz Novog Sada, Institut za medije Crne Gore te, naša malenkost, Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije „Lupiga – svijet kroz obične oči“ iz Zagreba. 

U kategoriji za novinarsku hrabrost i izuzetnost nagrada se dodjeljuje novinarima koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičnim izvještavanjem o nizu tema, među kojima su korupcija, potrošnja javnih sredstava, uništavanje prirodnih resursa, političke manipulacije, problem nasilja ili veličanja ratnih zločina, kao i druge teme koje su tabu ili se o njima rijetko, odnosno jednostrano izvještava.

U drugoj kategoriji – za doprinos zajednici – nagrađuju se novinari koji su se iskazali u kontinuiranom izvještavanju o temama zaštite ljudskih prava, marginaliziranim i ranjivim društvenim skupinama, pomirenju, ravnopravnosti spolova ili vladavini prava, a čije je izvještavanje donijelo konkretnu dobrobit društvu.

Treća kategorija rezervirana je za medije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji provode odgovornu uređivačku politiku te podržavaju i potiču svoje novinarke i novinare u njihovim nastojanima da nastave biti u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, ali i rade na slobodi medija. 

Rok za nominaciju je 1. studeni 2022. godine, a prema pravilima natječaja novinarke, novinari i mediji se ne mogu sami nominirati, ali mogu nominirati svoje kolegice ili kolege za koje misle da nagradu zaslužuju. Nominirati one koji su se istaknuli i iskazali kroz period od godinu dana mogu udruge, mreže organizacija civilnog društva, neformalne skupine, urednici u medijima, sindikati, znanstvene ili obrazovne ustanove, sveučilišne profesorice i profesori. 

Nominira se na način da se popune vrlo jednostavni online formulari. Na ovom linku možete to učini za kategoriju „Novinarska hrabrost i izuzetnost“, na ovom mjestu za kategoriju „Doprinos zajednici“ te na ovom linku u kategoriji „Mediji“. U prve dvije kategorije potrebno je napisati kratko obrazloženje nominacije, uz koju se šalje jedna do najviše tri teksta ili snimljene radijske, odnosno televizijske emisije ili video priloga nominiranih osoba. U obzir dolaze samo medijski sadržaji objavljeni u razdoblju od 1. rujna 2021. do 1. rujna 2022. godine. U kategoriji „Mediji“ šalje se link na internetsku stranicu nominiranog medija i do tri emisije, odnosno teksta ili priloga koji svjedoče o ispunjavanju kriterija za nagrada. Detaljna pojašnjenje kriterija za nagradu u svakoj kategoriji nalaze se u obrascima za nominaciju na gornjim linkovima, dok cijeli tekst natječaja možete pročitati na ovom mjestu

Odluku o dobitnicama i dobitnicima u sve tri kategorije donijet će stručni žiri sastavljen od novinara, novinarki i medijskih stručnjakinja i stručnjaka iz regije. Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi s natječajnom procedurom možete ih postaviti na e-mail nagrada@hcabl.org najkasnije do 20. listopada 2022. godine.

Nagrade „Srđan Aleksić“ će dobitnicima i dobitnicama biti dodijeljene povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, na svečanosti koja će se ove godine održati u Banjaluci. 

Inače, nagrada se do sada, počevši od 2010. godine, dodjeljivala samo za područje Bosne i Hercegovine, a od ove godine podignuta je na regionalnu razinu te se nadamo da će makar skromno potaknuti novinare da, unatoč generalno lošim uvjetima rada, nastave profesionalno i odgovorno izvještavati imajući u vidu javni interes i teme koje mogu mijenjati društvo, ali i stanje na medijskoj sceni koje u cijeloj regiji iz godine u godinu tone sve dublje. Srđanov otac, Rade Aleksić, dao je odobrenje da se nagrada zove po njegovom sinu, a i sam je ranije prisustvovao nekim dodjelama nagrade te osobno upoznao neke od ponosnih dobitnica i dobitnika. U javnosti je isticao kako je posebno ponosan što se nagrada „Srđan Aleksić“ dodjeljuje za izvještavanje o marginaliziranim društvenim skupinama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva koje „štiti ugroženog čovjeka“, jer je i njegov sin onog kobnog dana u središtu Trebinja učinio baš to - stao u obranu ugroženog čovjeka. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Nagrada "Srđan Aleksić"