Winnetou je živ!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Winnetou je živ!

Ne samo da je živ Winnetou, već je živ i njegov brat Old Shatterhand. Njih dvojica žive među 12 000 stanovnika, u općini Ćićevac nedaleko od Paraćina u Srbiji. Ćićevac se do sada mogao ponositi auto putem Beograd-Niš, karate klubom i rijekom Velikom Moravom, a od sada i Winnetouom i Old Shatterhandom.
No, ako ste pomislili da mi stvarno govorimo o tim likovima, prevarili ste se. Ovaj put se ne radi o izmišljenim likovima Karla Maya, već o pravim ljudima koji su došli u ovu vijest ni zbog čega drugog nego li svojih imena.
Da pojasnimo! Winnetou (34) i Old Shatterhand Aleksić (30) su Romi kojima je njihov otac Nikola, oduševljen Mayovim junacima, poklonio ova imena. Njih dvojica žive u 14-očlanoj obitelji u manjoj kući, a ovaj potonji najviše pomaže obitelji, budući da se on odlučio baviti "biznisom".
Karl May je autor prve knjige koju je Nikola Aleksić pročitao, a nakon što ju je pročitao najviše je htio otvoriti kino u kojem bi prikazivao Mayave filmove. No nikada nije uspio skupiti novce za takvu investiciju, jer znate kako je kad se zaradi mora se malo i otići na muziku i popiti koju. Ako ne znate kako je to preporučam vam da nabavite film "Skupljači perja".
U ranim šezdesetima Winettou i Old Shatterhand su debitirali na velikom ekranu. Od 1963. do 1968. godine snimljeno je čak šest filmova u kojima su glumili Pierre Brice (Winnetou) i Lex Barker (Old Shatterhand). Među ostalim lokacijama snimano je i na Paklenici, Krki, Cetini, Kornatima i još nekim mjestima u Hrvatskoj.