Višnjica Dukši: Mnogi bi voljeli imati takvu ženu u kući

Svjetlana Zorić

19. siječnja 2007.

Višnjica Dukši: Mnogi bi voljeli imati takvu ženu u kući

Ovih dana kada nas mediji bombardiraju savjetima kako smršaviti nakon obilnih blagdanskih veselja, Lupiga je odlučila upoznati vas s jednim zanimljivim načinom tjelovježbe, koji na ovim prostorima baš i nema duboko korijenje, a namijenjen je ženama. Riječ je o Ass faktoru, koji neupućeni uglavnom povezuju sa striptizom uz šipku. Međutim, uz nekoliko fotografija i razgovor s Višnjicom Dukši, autoricom Ass faktora, vi zasigurno nećete ostati neupućeni

Novi način da se vaša "carica" pretvori u ono u što ste oduvijek željeli, zove se Ass faktor, što je novi ogranak programa S-factora, koji je već odavno osmislila poznata holivudska glumica Sheila Kelly nakon čega su te vježbe naprosto zaludjele Amerikanke. Riječ je o kombinaciji plesa, gimnastike i yoge, koji mnogi poradi svoje neupućenosti poistovjećuju sa striptizom. O cijeloj stvari porazgovarali smo s Višnjicom Dukši, poznatom zagrebačkom trenericom i autoricom Ass faktora, za čije treninge posljednjih mjeseci u Zagrebu vlada prava pomama.

Kada si se počela zanimati za Ass faktor i u čemu se on uopće razlikuje od mnogo poznatijeg S-factora?

Već kao dijete bavila sam se klasičnim baletom, da bi kasnije završila studij za profesora tjelesne kulture i zaposlila se u teretani. Tu sam igrom slučaja došla do knjige S-factora i tako došla do ideje spajanja fizičkog treninga i ženskog pokreta. Naravno, S-factor je vježba rađena po licenci, ali to ne znači da improvizacija nije dozvoljena. Dakle, Ass faktor je prije svega rekreacija, jer kod nas nema nikakvih stupnjeva i sami kreiramo svoje treninge.

Kakve promjene primjećuješ na djevojkama i ženama koje treniraš i ima li kakvih tipičnih primjera?

Po osobnom iskustvu mogu reći da se kao prvo osjeti znatno smanjenje PMS-a, a s vremenom nestaje i masno tkivo na kritičnim zonama. Recimo, moja guza je s ovim Ass faktorom postala znatno obilnija i čvršća, dok sam psihički danas mnogo otvorenija i opuštenija, a svakako treba spomenuti i veću egzibiciju u krevetu.



Kada oni koji se odluče na treniranje Ass faktora mogu primijetiti prve promjene?

Već nakon tri mjeseca dolazi do prvih promjena, jer i sam program teče tako da u početku s djevojkama radim vježbe na podu, a tek kasnije te vježbe počinjemo primjenjivati i na šipci.

Promatračima sa strane cijela stvar može izgledati vrlo opasno. Kolika je uopće mogućnost ozljeđivanja, pogotovo kada je riječ o elementima u kojima žena visi naglavačke na šipci?

Moram reći da mogućnost ozljeđivanja uvijek postoji, zato i radimo sistematički, kao što sam maloprije spomenula. Kreće se od lakših prema težim elementima, pa tako tek kada su djevojke spremne za neke teže elemente, odlučujemo ići korak dalje.



Kako muškarci reagiraju kada čuju čime se baviš?

Reakcije su različite, ovisi o osobnoj percepciji. Neki niti ne znaju što je to Ass faktor, neki se zgražavaju, ali ipak mnogi bi voljeli imati takvu ženu u kući.

Ukoliko se netko odluči za ugradnju šipke u vlastitom domu, na koliki trošak mogu računati?

Cijena šipke varira, ukoliko govorimo o ručnom radu onda je to oko 1.500 kuna. Šipke su uglavnom statično-pomične, rupom u stropu i u podu, tako da se nakon upotrebe može maknuti. Recimo da original šipka košta oko 250 funti, što je otprilike 2.800 kuna. Nije loše znati i kako šipka mora biti ili od titana ili od kroma.



Što se tiče literature o ovakvim vježbama, koliko je toga uopće objavljeno kod nas?

Nažalost trenutno se u Hrvatskoj može nabaviti samo jedna Sheilina knjiga o S-factoru, tako da se cure najviše snalaze surfajući po internetu.

Jesi li u kontaktu s ostalim trenerima, u Hrvatskoj ili na području bivše Jugoslavije i kakav je zapravo interes za ovu aktivnost izvan Zagreba?

Žao mi je, iako bih voljela, nemam kontakata s trenericama na ovim područjima. Čula sam da ima jedna djevojka u Splitu, a rekli su mi i da postoji trenerica u Sarajevu. Vjerojatno ćemo se jednom upoznati, jer ljudi koji se bave istim poslom uvijek se kad tad susretnu, pa tako ćemo vjerujem i mi.

S obzirom da kod nas ne postoji škola striptiza, barem ne javna, pitam se, gdje li se "educiraju" sve one djevojke koje nastupaju kao sriptizete po raznim klubovima?

Ne znam, to ipak nije moja domena.