Važno je biti prvi!

Ivor Car

1. srpnja 2003.

Važno je biti prvi!

Čini se kako je u današnjem svijetu vrlo važno biti prvi, ne u nečemu važnom već u bilo čemu, ma nije bitno, jer bitno je samo da si prvi, da si poseban. A to što je tvoja posebnost najveća tava svijeta ili prvi luster sa šesnaest žarulja, opet ni najmanje nije bitno. Po čemu je posebno i u čemu je prvo ovo čudo s fotografije, koje nam dolazi iz zemlje koja na listi država po abecedi dolazi odmah iza Uzbekistana, pročitajte u
Evo nam još jednog mjesta koje se može podičiti da je prvo u nečemu. Vanuatu, poznatiji kao Novi Hebridi, što je nekoliko otoka jugozapadnog Pacifika sa jedva 150 tisuća stanovnika, može se pohvaliti prvim podvodnim poštanskim uredom. Mi iz Lupige nismo provjeravali da li je ova dika istinita, ali vjerujemo Vanuatunčanima na riječ. U svakom slučaju dobra je to stvar za 83 otoka od koliko ih se sastoji država, jer osim što su si priskrbili dobar način reklame ("gdje ima mora ima i odmora"-nepoznati mislilac s kraja 20. stoljeća) otvorili su i nova četiri radna mjesta za podvodne poštare.
Glavni specijalitet ove pošte su podvodne razglednice sa podvodnim markicama, dizajniranim kao domaći proizvod s ciljem reklamiranja svoje domovinu kao jedriličarskog raja. Ukoliko nekoga zanima, pošta se nalazi u mjestu Port Vila i napravljena je od fiberglasa, a čujem da se može srediti da razglednicu pošaljete i sami, što daje dodatni šarm ovom projektu. Ima tu i još hrpica nekih stvari koje bi možda ovu ideju opravdale u očima nekih od vas, ali mene zanima kako se toga nije sjetila Pave ili ako ne ona, onda netko drugi i još me zanima slijedeća stvar: ako je normalnim poštarima glavni neprijatelj pas, hoće li to isto i podvodnim poštarima biti morski pas!