UZNEMIRUJUĆA ČINJENICA: Najfascinantniji podatak o Svemiru

Mladen Barbarić

30. siječnja 2013.

UZNEMIRUJUĆA ČINJENICA: Najfascinantniji podatak o Svemiru

Kad se jednom greškom i nađete negdje u prirodi, negdje daleko izvan domašaja interneta i dohvata vašeg mobilnog operatera, negdje gdje nema ni smoga ni svjetla, pogledajte iznad sebe. Kako su onomad naši stari, tek otkrivši kako se pali vatra, gledali iznad sebe u nebo. Učini li vam se tada kako ste mali pod zvijezdama? Ne činite grešku koju su činili naši matori i neobrazovani preci. Oni nisu ni mogli bolje, ali vi morate znati koja je najfascinantnija činjenica o Svemiru

Nakon briljantne serije Cosmos: A Personal Voyage koja je prvi put puštena u jesen daleke 1980. godine, a koju je tako genijalno uredio i odabrao Carl Sagan. Sjećate se one zlatne pločice iz udžbenika za Zemljopis što je poslana u Svemir zajedno sa sondama Pioneer 10 i 11 1972. godine, u slučaju da je otkriju vanzemaljci? I to je napravio dobri stari konzument i zagovornik kanabisa, Carl Sagan.

Uglavnom, Cosmos će se ponovo snimati s novim podacima koji onomad Saganu nisu bili poznati, a na programu će biti na jesen ove ili proljeće sljedeće godine.


Carl Sagan (FOTO: blogs.agu.org)

Preminulog Carla Sagana zamijenit će astrofizičar Neil DeGrasse Tyson, živi dokaz da Bronx nije samo četvrt u kojoj odrastaju grafiteri i ostala „problematična“ sorta. Ako za ime možda i niste čuli zasigurno ste čuli za njegova djela. Naime, upravo je Tyson odgovoran što Pluton više ne smatramo planetom jer je kao direktor Planetarija Hayden započeo hajku na ovaj - sada plutoid.

LUPIGA OTKRIVA: Nismo sami, vanzemaljci su među nama! Bez panike - mrtvi su

TAMNI BALKAN IZ SVEMIRA: Pogledajte noćne fotografije snimljene s Međunarodne svemirske postaje

Da vas polako uvedemo u novi serijal o Svemiru poslužit ćemo se pitanjem iz The Timea. Nema tome dugo, jedan je čitatelj preko ovog magazina upitao Tysona, "Koja je najfascinantnija činjenica o Svemiru koju možete podijeliti s nama?"

Evo i odgovora:

Za one koji žele znati više, evo i sjajnog isječka s jedne konferencije na kojoj je sudjelovao Dr. Tyson gdje će vam predočiti još jednu fascinantnu činjenicu o Svemiru, ovog puta, pomalo uznemirujuću.


 

Lupiga.Com