SHARE KONFERENCIJA: Kopimističko vjenčanje, hackeri, informatički geniji, jailbreakeri i druge stvari iz budućnosti

Ivan Kegelj

21. svibnja 2012.

SHARE KONFERENCIJA: Kopimističko vjenčanje, hackeri, informatički geniji, jailbreakeri i druge stvari iz budućnosti

Za dobre stvari nikad nije kasno. Zato vam donosimo iscrpan izvještaj sa Share konferencije održane koncem prošlog mjeseca u Beogradu. U pitanju je niz zanimljivosti iz svijeta koji će do nas dokaskati za kojih dvadesetak godinica; raport iz epicentra naprednih ideja i znanja iz oblasti društva, tehnologije, Interneta, muzike i novih medija. Na ovom mjestu otkrijte i najsvježiju svjetsku religiju - Kopimizam - te pogledajte kako izgleda ceremonija vjenčanja u religiji koja promovira kopiranje, odnosno razmjenu informacija i sve ono što predsjednik države u kojoj radimo i djelujemo naziva piraterijom.

 

Ove godine na konferenciji SHARE u Beogradu u organizaciji EXIT fondacije bilo je mnogih promjena. Ulaz za više od 100 predavanja, izložbi, koncerata i partija nije se plaćao kao lani, nego se sticao sudjelovanjem u mnogim aktivnostima. Organizatori su podijelili 2000 propusnica kroz mnoge konkurse iz oblasti dizajna, foto i video produkcije, muzike i dizajna zvuka, blogovanja i novinarstva, aktivizma, haktivizma i programiranja, kao i istraživačkog rada i razvoja. Jako dobar koncept koji obezbjeđuje da u publici budu ljudi koji su intrinzično zainteresirani za društvene promjene, dizajn, muzičku produkciju, onlajn aktivizam i ostale teme koje SHARE konferencija obrađuje.

Organizator je sakupio impresivnu reprezentaciju poznatih predavača.Isak Gershon, osnivač švedske Kopimističke crkve bio je jedan od najzanimljivijih, u isto vrijeme kroz šalu demistifirajući svoju kongregaciju i objašnjavanje postulata koji uistinu mogu biti sveti, od nastanka života dijeljenjem stanica i repliciranjem DNK do bezgraničnog besplatnog dijeljenja znanja i umjetnosti. Kopimizam je "just in time" religija koja svoje svete odgovore nudi onako kako se postavljaju pitanja. Ako želite pokrenuti bosanskohercegovački ogranak Kopimisitčke crkve, poruka od Isaka je da ne pitate njega ili bilo koga za dozvolu. Ako biste pitali dozvolu za kopiranje znači da niste shvatili esenciju kopimističke duhovnosti.
 
Poseban kuriozitet predstavljalo je prvo ikada Kopimističko vjenčanje. Dvoje talijana, Danielle i Luciana doputovali su u Beograd, a obred je vodio Bleaks Biofor iz Piratske Partije Srbije uz glas Anonymousa i Ave Mariu iz jedne starije religije.


prvo kopimističko vječnanje ikad

Celebrity hacker i jailbreaker George Hotz, koji je provalio u Iphone, Playstation i ko zna šta još, odrepao je uvod u svoj nastup i u munjevitoj prezentaciji nastojao objasniti da nijedan komad tehnologije, nijedan dio svemira nije tako napredan kao ljudski mozak. I da uskoro možemo očekivati da dođe do singulariteta.
 
Tu temu, kao i srodni joj transhumanizam objasnilo je malo bolje Khaneea Shuntzu. Ono je sebe najavilo u programu putem Second Life portreta glamurozne Azijatkinje, a u realnom životu to je jedna osoba koja čini se prolazi kroz proces promjene spola. Nadahnuto je govorilo o nadogradnji ljudskog tijela i raslojavanju na bogate koji će si moći priuštiti raznu dodatnu opremu i biti brži, bolji i pametniji i siromašne koji će ostati onakvi kakvi su se i rodili. Nažalost pred nama je bio Khaneea Shuntzu wannabe sa loše ustrcanim silikonom u usnama. I am all for alternative identities, ali mislim da je ipak trebao i predavanje održati iz svoje uloge u Second Life-u.
 
Aubrey de Grey, slijedeći guru, imao je promociju svoga genija i fondacije koja čini mi se uspješno pelješi donatore u potrazi za fontanom mladosti; elem niste ništa propustili. Jedna od šefica Soundclouda, inače simpatična Caroline Drucker, je imala klasični salespitch i promociju svog servisa. Ali ne smeta jer je servis stvarno jako dobar, skreće pažnju na korištenje audia kao nedovoljno iskorištenog potencijala u razvoju društvenih mreža, interakcije među ljudima, alata za arhiviranje i širenje znanja i umjetnosti. Probajte.

Internet-art je za Internet! 

Vuk Ćosić, ljubljanski umjetnik i jedan od osnivača LJUDMILA-e je imao najduhovitiji nastup, prezentirao svoje radove, svoje stavove, svoje prijatelje i objasnio da je internet umjetnost u stvari za internet a ne za jebene galerije i muzeje. Nažalost, neko je i to morao reći. Nisam toliko u materiji da bi znao od čega onda internet umjetnici trebaju živjeti, osim majica sa screen shotovima, ali vjerujem da je i to predvidio.

Divan trenutak je bio kad su na scenu izašli klinci koji su danima radili u nekoj sali sa strane i sklapali svako svog robota i onda su pustili te svoje robotiće da gamižu po prosceniju. To me sad sjetilo da je neka od organizacija koja se prezentirala odabrala da se bavi i pravima robota, da zaštite robote od zloupotrebe. Bojim se da je to ipak malo preuranjeno i da treba prvo doći do singulariteta u Kaliforniji pa proći još dva stoljeća da bude postignut singularitet u zgradi Predsjedništva BiH pa da to postane imalo relevantna tema za nas.
 
Odličan je bio Smari McCarthy, irski Islanđanin, nije nas uopće smarao nego je vrlo inspirativno objasnio kako je Island došao do novog ustava, kako su u tome sudjelovali i građani i kako koristi i promišlja nove tehnologije da bi se došlo do real time demokracije, da se vlast i zakoni mogu mijenjati u trenutku kada ih javnost više ne podržava a ne da se mora čekati slijedeći izborni ciklus. Dio toga je čista utopija ali neke stvari su sasvim izvodljive i realne i rekao mi je da je već u kontaktu sa nekim u BiH. Sam Kopimistički bog zna da nam to treba.

“Osetljivo pitanje” Kosovo 2.0 projekta 

U odnosu na prošlu godinu format je još skraćen, predavanja su trajala kao na TED-u, 5 do 20 minuta a Q&A prebačen u malu dvoranu. To je najčešće prekratko da bi se nešto saznalo ali predavač, ako je vičan, barem uputi na neke knjige, autore, web stranice, na kojima se kasnije može saznati više i razumjeti o čemu se radi.
 
Žao mi je što zadnju večer nisam stigao na Marcela Marsa i predavanje znakovitog imena "Ne sheri" ali kad organizator postavi sve na streaming moći čemo zajedno uživati u tome, lik je potkovan.
 
Ne smijem zaboraviti bračni par Domscheit Berg, on je bivša desna ruka Assange-a koji se na vrijeme odmetnuo a ona je ekspertica za ljudska, ženska i građanska prava. Njihova predavanja i sudjelovanje na panelu su bila vrlo značajna. Saznali smo, između ostalog, da mnoge njemačke pokrajine nemaju zakon ni praksu o slobodnom pristupu informacijama, tako da možemo zaboravit mantru da ćemo eventualnim ulaskom u EU nešto ozbiljnije riješiti.

Ne mogu ne spomenuti i otkazivanje prezentacije online/offline projekta Kosovo 2.0 jer je organizator primio prijetnje od neočetničke organizacije Naši. Uz sve predizborne aktivnosti koje su imali i podršku haškim herojima Karadžiću i Mladiću, Naši su našli vremena da spriječe dolazak Kosovara u Beograd. Organizatori su slegli ramenima i promrmljali da je Kosovo "osetljivo pitanje".
 
Muzički dio konferencije ne bi komentirao jer sam ga konzumirao samo djelomično ali dosta se izgubilo time što main stage u Domu Omladine skoro pa nije ni postojao već se sve događalo u udaljenim klubovima. Ipak mogu posvjedočiti da je nastup njemačkog kolektiva Pfadfinderei prve večeri bio odličan, uvjerite se i sami.

Zoran Scout Ivančić

Lupiga.Com via www.media.ba