USPON I PAD SLOBODNE FRESTONIJE: Pogledajte kako je izgledala izgubljena mikrodržava u srcu Londona

Mladen Barbarić

1. veljače 2011.

USPON I PAD SLOBODNE FRESTONIJE: Pogledajte kako je izgledala izgubljena mikrodržava u srcu Londona

Nakon što je najbolje godine proživio u Slobodnoj i nezavisnoj državi Frestoniji, u srcu Londona, pronašli smo sjajne fotografije koje je u toj nikad priznatoj neovisnoj državi snimio njen žitelj, Tony Sleep. Izvrstan je to dokument vremena koji otkriva slabo poznatu priču o londonskom kvartu koji se, s manje ili više uspjeha, krajem sedamdesetih odcijepio od krune Kraljice Elizabete II. Dakako, za sve su zaslužni tamošnji hipiji, pankeri i umjetnici među kojima je snimljen i jedan od epohalnih albuma The Clasha - Combat Rock

Naime, većina stanovnika Ulice Freston tamo se doselila ranih '70-ih godina prošlog stoljeća te su skvotirali prazne kuće. Ubrzo je gradsko vijeće odlučilo srušiti „narkomanske kuće“ i izgraditi moderni kvart. No, tada se 120 stanovnika odlučilo grčevito boriti za svoja prava. Prvo što su poduzeli bilo je da svi uzmu prezime Bramley kako bi ih se pravno tretiralo kao obitelj.


Trenuci kada je osmišljena ideja uzimanja zajedničkog prezimena

Međutim, Vijeće nije imalo previše sluha za taj trik te je zaprijetilo protjerivanjem svih skvotera. U tom trenutku pojavljuje se stanoviti Nick Albert, čovjek sa skvoterskim iskustvom iz čuvene Christianije u Kopenhagenu. Predložio je da ulicu u kojoj žive proglase neovisnom od Ujedinjenog Kraljevstva. Na održanom referendumu prijedlog je prihvatilo 94 posto stanovnika, a 73 posto glasalo je za pridruživanje Europskoj Uniji.

Nezavisnost je proglašena 31. listopada 1977. godine, a podržao ju je i jedan od vođa ondašnje opozicije Sir Geoffrey Howe. Građani Frestonije na svoj su problem upozorili i Ujedinjene Narode žaleći se kako bi zbog agresivne politike gradskog vijeća trebali razmisliti o slanju Plavih kaciga u Frestoniju ne bi li se očuvao mir.


Panorama Frestonije - površina, 7.300 kvadrata

U to doba Frestonija je imala svoje novine, „The Tribal Messenger“, umjetničku galeriju „The Car Breaker Gallery“ te nacionalni teatar. Uz to, u ovoj mikrodržavi od svega 7.300 metara kvadratnih u trokutu između ulica Freston, Bramley i Shalfleet postojao je i filmski institut. Iako je Frestonija planirala štampati svoj novac to se nikada nije dogodilo, ali su zato izdavali svoje poštanske marke.

Prilikom proslave pete obljetnice Frestonija je brojala 97 stanovnika koji su živjeli u 23 kuće, a 1982. godine posjetio ih je i Joe Strummer, koji je s The Clash u Narodnom domu snimio poznati album Combat Rock. Dok su se neki od stanovnika sa stambenim fondom Notting Hilla dogovorili detalje o urbanom razvoju na području Frestonije, drugi su bili nezadovoljni gubitkom nezavisnosti. Nezadovoljnici su ubrzo otišli svojim putem, a na njihovo mjesto nerijetko su se doseljavali kojekakvi negativci te su preostali Frestonci polako izgubili bitku za ideale Frestonije.


Danas je na mjestu Frestonije moderni stambeni kompleks

Danas je na području nekadašnje Frestonije izgrađen novi stambeni kompleks u kojem žive neki od starih skvotera, ali i njihovi brojni potomci pa se može reći da su Frestonci ipak uspjeli u svom naumu. No, nove domove platili su gubitkom samostalnosti. Kako je pak nekada izgledala Frestonija te kako su živjeli njeni stanovnici pogledajte na izvrsnim fotografijama Tonyja Sleepa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Lupiga.Com

FOTO: Tony Sleep