Nemojte se žaliti da vas nismo upozorili ...

Mladen Barbarić

29. siječnja 2009.

Nemojte se žaliti da vas nismo upozorili ...

Tragajući za slobodom mnogi su kroz povijest pokušali pobjeći u neki sretniji dio planete. Brojni su pak ostali u svojim zajednicama i stvari mijenjali manje ili više mirnim i demokratskim putem. Međutim, postoji grupa ljudi koja se u ovom trenutku trudi spojiti ove dvije ideje. U New Hampshireu "Free State Project" pokušava stvoriti društvo po svojoj mjeri. Njihova namjera je da ulogu vlasti svede tek na zaštitu života, slobode i imovine

Njihova misija jest u malu američku državicu doseliti 20 tisuća odlučnih libertinaca, aktivista koji će se potruditi da stvore društvo u kojem bi vlada imala samo osnovnu ulogu u zaštiti života pojedinca, njegove slobode i imovine. Namjera im je dokinuti utjecaj države, smanjiti poreze i reformirati sve stupnjeve vlasti kako bi proširili individualne slobode. Pomalo blasfemično za europske pojmove libertizma zvuči namjera američkih kolega da uvedu posve slobodno tržište te još slobodnije nošenje oružja.

Valjda poučeni masonima i njima sličnim, članovi "Free State Projecta" kane ući u sve pore društva i provesti svoje ideje demokratski te, svijetu i zemlji, predstavi vrijednost slobode. Zvuči neobično, no, pročitajte i ocijenite sami o čemu se tu zapravo radi.

Dakle, postdiplomac na Yaleu, Jason Sorens, još daleke 2001. godine gubio je vrijeme čačkajući po nosu i internetu. Kako ga je zanimalo slobodarstvo tražio je podatke o libertinskoj zajednici u Americi i naišao na brojne zanimljive članke. Ipak, kada je sve dobro proučio zapravo je osjetio - razočarenje. Shvatio je da su libertinci poprilično raštrkani i neorganizirani. Kako je riječ o promućurnom dečku zaključio je da bi za njegove istomišljenike najbolje bilo kada bi se svi odselili u jednu državu i koncentrirali na istom mjestu. Sloboda u mom životnom vijeku, bio je njegov moto i u jesen iste godine osnovao je Free State Project.


Jason Sorens, Glavom i bradom

Njegova ideja pročula se među rajom i kroz dvije godine FSP imao je oko pet tisuća članova diljem Amerike. Napokon je došlo vrijeme da pastva odabere gdje će se udomiti i održano je glasanje, a većini se svidio New Hampshire. Niski porezi, mala naseljenost, tek milijun i pol stanovnika, te solidno ekonomsko stanje koje omogućava relativno siguran posao. Paranoični ili pedantni, libertinci su pomno motrili internet glasanje kako ne bi došlo do malverzacija.

Sljedeći cilj bio je prikupiti još 15 tisuća istomišljenika, i pet godina nakon toga raju naseliti u New Hampshire. Suočen s lošim odazivom u siječnju 2006. godine FSP je odlučio napraviti iskorak te pronaći tisuću pionira koji bi se u NH uselili do kraja 2008. godine što se i obistinilo. Naši libertinci dobili su zamah kada ih je podržao živopisni kongresmen i predsjednički kandidat Ron Paul. No, iz ovog ili onog razloga u NH ih je danas, prema službenom sajtu 656, dok se broj prijavljenih popeo na 8.981od ciljanih 20 tisuća libertinaca.


Krajobraz idiličnog New Hampshirea

Čini se kako su drugovi malo zastali, i mnogi se žale da željenu brojku neće prikupiti još barem deset godina. Kako bi ovaj živopisan projekt ipak dobio novi zamah libertinci se trude organizirati brojne festivale kojima bi upoznali potencijalne istomišljenike sa svojim namjerama. Pridružili su se i bostonskom pokretu za legalizaciju marihuane te sličnim skupinama za koje smatraju da bi im mogli pomoći ostvariti dugo sanjani san. U svakom slučaju, kroz desetak godina zguglajte "Free State Project" i pogledajte dokle su momci i cure dogurali pa vidite kako vam se sviđa.