"Uličarke" u akciji

Božidar Alajbegović

6. studenog 2003.

"Uličarke" u akciji

Preorijentacija na tržišno gospodarstvo rezultirala je pravom erupcijom reklama. Zasuti smo propagandnim porukama, od tiskanih, audio i vizualnih medija, do jumbo plakata, među kojima nisu rijetke one neukusne i nekvalitetne. Međutim, pojavile su se "Uličarke" koje se suprotstavljaju teroru propagandnog neukusa, a kako to čine saznajte u

Ako ste, kojim slučajem šetajući Zagrebom uočili jumbo-plakat koji reklamira jedan uvozni prehrambeni artikl (da ne okolišam, radi se o margarinu), a na kojem je netko sprejem napisao "GMO?" znajte da to nije djelo kakvog nestašnog pubertetlije, već se radi o organiziranoj akciji anonimne aktivističke skupine koja sebe naziva Uličarke.

Njihovog spreja djelo također je i intervencija na reklamnom panou proizvođača donjeg ženskog rublja, gdje su na poruku "Ženstvenost je svjetska" odgovorili parolom "Patrijarhalna izmišljotina". Navedeni primjeri samo su dio mnogih dosadašnjih intervencija kojima je aktivistička grupa Uličarke reagirala na reklamni neukus u Rvata, a spomenuta se skupina nedavno obratila zagrebačkom Radiju 101 sa svojim manifestom, čije dijelove prenosimo u nastavku:

"Ne želimo da se objavljuju nikakvi posebni podaci o samoj grupi – ni da smo žene ni da smo muškarci, feministice, kućanice, poštari ni lezbijke. To je potpuno irelevantno, bitna je REAKCIJA. Ono što nam je izuzetno važno je da ljudi/žene/građani i građanke shvate da ne samo da imaju pravo već i DUŽNOST reagirati na sve što nam se servira u obliku reklama, poruka i inih pokušaja ispiranja mozga."

Na pitanje što ih je potaknulo na djelovanje, Uličarke kažu:

"Ako je grad pretrpan jumbo plakatima koji nam neprestano sugeriraju da nismo dovoljno dobri i koji nam žele prodati proizvode koji nam NE TREBAJU, plakatima koji intelektualno i emocionalno zagađuju NAŠ prostor, mi imamo svako pravo na iste plakate odgovoriti – i tako iz bespomoćnog objekta postati subjekti i aktanti. Ne vidimo razloga zašto svaki građanin ne bi u ruke uzeo sprej i komentirao ove stvari, na koji god način želi, što god želi, u koje god vrijeme želi. To što neki imaju novac da kupe reklamni prostor putem kojeg će nas neprestano vizualno i mentalno silovati, a mi, "male građanke/građani" nemamo taj novac kojim bi platili "protiv-reklame", može se vrlo lako riješiti individualnim reakcijama na koje možda nemamo zakonsko, ali sigurno imamo moralno pravo. Sprejeve u ruke!"

Eto, Uličarke su svoje rekle, a vi svoje reći možete u dolje-desno smještenoj rubrici "komentari"...