U zagrebačkom zoološkom drpili pitona

Ivor Car

9. ožujka 2004.

U zagrebačkom zoološkom drpili pitona

Tko je sinoć ukrao kraljevskog pitona iz zagrebačkog zoološkog vrta, pitanje je koje si postavlja policija hrvatske metropole, a kojem zločinačkom umu je bio potreban kraljevski piton i zašto mu je bio potreban, pitanja su koje si ja postavljam. Stvar je još zanimljivija znamo li da piton nije neki skup artikl. Njegova vrijednost ne prelazi 1 000 kuna

Sinoć se u zagrebačkom zoološkom vrtu dogodio vrlo neobičan događaj. Netko je "maznuo" pitona. I to kraljevskog. Prevedeno na latinski - Python Regius. Rex, regis, m. dužine oko jednog metra zadnji put je viđen jučer, a jutros ga u prostoriji sa zmijama zagrebačkog zoološkog vrta, zaposlenici istoga nisu vidjeli, te su odmah pozvali policiju, koja je kako to i inače kod otmica biva, odmah izašla na mjesto događaja kako bi napravila uviđaj.

Uviđajem je utvrđeno kako je kradljivac jednog od najatraktivnijih izložaka u Maksimiru, jučer ušao u nezaključanu prostoriju odakle je mazn'o četiri ključa, nakon čega je otključao prostoriju sa zmijama u kojoj se uz ukradenog pitona, nalazio njegov, također kraljevski, kompić piton, te njihova "služavka", takozvana kućna zmija.

Lopovu je po svemu sudeći trebao samo jedan piton, pa je ovog drugog, zajedno sa "služavkom" ostavio. Najbolje u svemu je što vrijednost pitona ne prelazi 1 000 kuna, zbog čega ova krađa dobiva još više na zanimljivosti, jer pitona se može kupiti u svakoj opskrbljenijoj trgovini kućnim ljubimcima.

Inače, kraljevski piton je zmija koja danju spava, a noću se daje u potragu za hranom, što mu srećom njegov kradljivac nije postao. A što će taj kradljivac učiniti sa svojom lovinom, vjerojatno nikada nećemo saznati.