33 godine jedne jegulje

Ivor Car

9. siječnja 2003.

33 godine jedne jegulje

Jeste li čuli za priču obitelji Richter s prebivalištem u njemačkom Bochumu, odnosno za priču o njihovoj obiteljskoj jegulji, koja je prije 33 godine umjesto u pečnici završila u kadi, gdje živi sretno i dan danas? A jeste li znali da je jegulja i istrenirana?
Jedna njemačka obitelj Richter (ekvivalent hrvatskom prezimenu Sudac) ovih dana se proslavila, i to ne samo u svom gradu i svojoj državi, već diljem svijeta gdje su vijest o podvigu te obitelji prenijele sve veće novinske agencije. Naime, već 33 godine ta obitelj iz zapadnonjemačkog grada Bochuma drži živu jegulju u kupatilu, točnije u kadi. Ukoliko vam to nije dovoljan razlog zbog kojeg su Richterovi postali poznati, dodat ćemo i to kako je jegulja bila istrenirana, jer svaki put kada netko drugi treba usluge kade, jegulja upliva u kofu prepustivši tako svoje prebivalište i drugim ukućanima.
Jeguljina priča počela je 1969. godine (barem njen poznati dio) kada je Paul Richter otišao u ribičiju. Jegulja se upecala u zamku tog mladog ribiča, koji ju je potom donio kući kako bi se od nje složila neka lagana večerica. No, od večerice nije bilo ništa, budući se podmladak Richterovih već na prvi pogled zaljubio u ovu neobičnu životinju. Dakle, umjesto u tavi ili pečnici, jegulja je završila u kadi, gdje eto provede 33 godine, i iz koje se selila samo prilikom preseljenja obitelji u novu kuću.
Vjerodostojnost ove priče potvrdili su i neki zoolozi koji tvrde kako je jegulja izgubila sve instikte pomoću kojih bi mogla opstati u divljini, ali uz pravilnu ishranu moguće je preživjeti tolike godine u najobičnijoj kadi.