MUZEJ NA OTVORENOM U CISTI PROVO: Nikada se nije dogodilo da je bilo koji plakat bio oštećen

Mariana Bucat

25. lipnja 2020.

MUZEJ NA OTVORENOM U CISTI PROVO: Nikada se nije dogodilo da je bilo koji plakat bio oštećen

U samom srcu Ciste Provo, uz državnu cestu D60 u Dalmatinskoj zagori, negdje na pola puta između Sinja i Imotskoga, u neposrednoj blizini župne crkve Sv. Petra apostola, smjestio se najprogresivniji hrvatski izložbeni prostor posvećen suvremenoj umjetnosti.

Općina Cista Provo u naravi je skupina od šest raštrkanih sela, a jedno od sela je istoimena Cista u kojoj je prema posljednjem popisu stanovništva živjelo točno 526 duša. Potomaka Cišćana ima puno i posvuda. Naročito ih ima u Splitu, Zagrebu, ali i u Njemačkoj kamo su dospjeli uglavnom u drugoj polovini 20. stoljeća, trbuhom za kruhom. Osim toga, Cista je jedna od onih općina u kojima je uvijek na vlasti HDZ. Tako je primjerice na proteklim predsjedničkim izborima čak 54,01 posto glasača glasalo za Kolindu Grabar Kitarović, a 35,53 posto za Miroslava Škoru. Dakle, drže se uvjerljivo desno.

U takvim okolnostima, prije točno 12 godina na parcelu u vlasništvu obitelji Šitum postavljena je konstrukcija za jumbo plakat. Otada je to mjesto (neprekidno!) izložbeni prostor Udruge za suvremenu umjetnost KVART iz Splita. Do sada je, što s jedne, što s druge strane konstrukcije, izlagalo sveukupno pedesetak umjetnika, i stranih i domaćih. U funkciji kustosa je Boris Šitum, predsjednik KVART-a i povremeni stanovnik Ciste. Gotovo nikada nije iznajmio, sad već kultni, jumbo-plakat za komercijalne svrhe. Šitum inzistira na aktualnosti, provokativnosti i jasnoj, kritičnoj poruci svakog postava. 

Prvi postav „In gedanken“ ili „U znak zahvalnosti“ – hommage njemačkoj marki realiziran je 29. lipnja 2008. godine, baš na blagdan sv. Petra, ujedno dan župe i općine i to uz potporu Galerije umjetnina Split. Otvorenje je uveličala skupina mještana tradicionalnom pjesmom - gangom. Događaj je koincidirao i s povlačenjem njemačke marke, odnosno uvođenjem eura. Cišćani su tu monetarnu situaciju doživjeli vrlo emotivno pa ih je veći broj iskazao želju da „In Gedanken“ tamo ostane kao trajni spomenik, tj. kao stalni postav. 

Od 2011. do 2016. godine, zajedno s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika (HULU), jednom mjesečno je prikazivan novi rad, novog umjetnika. Na kraju svake godine tiskan je kalendar za iduću godinu koji je bio poklon za mještane.

godine. Duga zajedno s biblijskom porukom suptilno promovira jednakost LGBT i ne-LGBT osoba. "I reče bog Noi: To (duga) neka je znak saveza koji sam postavio između sebe i svih živih bića na zemlji." Plakat je stajao neobično dugo. Nitko od mještana ni njihovih gostiju ga nije išarao ili na bilo koji način oštetio.

Zapravo, nikada se nije dogodilo da je bilo koji plakat oštećen, koliko god naoko bio provokativan. Tolerancija je, između ostalih, prikazana i kolektivnim radom iz 2014. godine kada je bila „izvješena“ romska zastava. Na otvorenju je svirao romski bend „Veseli Vranjanci“. 

Više na ovom linku.