U IME ČAJNIKA: Potresni video mladog Izraelca koji aktualizira glasoviti Russellov čajnik

Mladen Barbarić

26. siječnja 2011.

U IME ČAJNIKA: Potresni video mladog Izraelca koji aktualizira glasoviti Russellov čajnik

Ribareći po internetu, na tom smo međumrežju upecali jedan iznimno zanimljiv uradak. Reklo bi se pun pogodak. Gotovo idealan. Em je video pa ga je u 21. stoljeću lako prikazati, em je relativno kratak i ne traži sate odricanja od fejsbuka, žutih novina i sličnih sadržaja. Pored svih tih prednosti ima i još jednu iznimnu kvalitetu. Naime, za razliku od većine stvari koje vidite oko sebe, ovaj je uradak 25-godišnjeg Izraelca i edukativan te smo iskoristili priliku da vam uz njega prodamo priču o Russellovom čajniku ako za nju već niste čuli

Russellov čajnik izmislio je dakako – Russell i to ne bilo koji već Bertrand Russell. Čovjek koji se rodio u Monmouthshireu u selu Trelllech 1872. godine, a umro u Penrhyndeudraethu 97 godina kasnije. U međuvremenu je bio mentor Ludwigu Wittgensteinu, dobio Nobelovu nagradu za književnost, družio se s genijalnim Ivanom Supekom, boreći se pri tom za mir u svijetu.

No, Russell nije bio samo mirotvorac, već i matematičar, povjesničar i filozof te je '52 magazinu Illustrated objavio esej „Ima li Boga“ u kojem se pojavljuje famozni čajnik. Radi se o analogiji koja kaže sljedeće:

„Ako bih rekao da negdje između Marsa i Zemlje postoji čajnik koji kruži oko Sunca u eliptičnoj orbiti, nitko moju tvrdnju ne bi mogao pobiti ukoliko bih bio dovoljno oprezan da dodam kako je čajnik toliko malen da se ne može vidjeti ni najjačim teleskopom. No, kada bih ustvrdio, obzirom da se moja prethodna tvrdnja ne može osporiti, da je u nju iracionalno sumnjati, s pravom bi se moglo reći da pričam besmislice. Ipak, ako je postojanje takvog čajnika podržano u starim spisima koji se svake nedjelje propovijedaju kao sveti spisi, te se u školama istim tim spisima uči djecu, ne vjerovati u čajnik bio bi znak ekscentričnosti te bi sumnjivac privlačio pažnju psihijatara u nekom prosvijećenom dobu ili inkvizitora u neka ranija vremena.“

Napokon, pogledajte izvanredni uradak 25-godišnjeg studenta režije Vanie Heymanna.


Usput, mislimo kako je Ronaldinho prvi sljedbenik Russellovog čajnika među slavnim osobama. Uskoro očekujte da John Travolta, Madonna, a za njima i Tom Cruise s cijelom obitelji, uoče grešku i pređu na pravu vjeru.


Lupiga.Com