Hrvatska do Vatikana

Ivan Kegelj

2. studenog 2010.

Hrvatska do Vatikana

Radujući se najavi dolaska Svetog oca u Hrvatsku, brojni građanin pohitao je slaviti Gospodina, bilo molitvom, klicanjem Aleluja ili kakvim trećim iskazom zdravog katoličkog ushićenja. Neki su u zanosu konstruktivnog slavlja otišli korak dalje, poput Zlatka Starčevića koji predstavlja vrijedan Nacrt Prijedloga novog državno-pravnog ustroja. Isti predviđa dokidanje Hrvatske te novi ustroj zajednice kakav će pozdraviti svaki razborit građanin Katoličke naše. Na potezu su Sveti otac i u neznanju blažena premijerka Kosor

NACRT PRIJEDLOGA NOVOG DRŽAVNO-PRAVNOG USTROJA DOSADAŠNJE RH (s obrazloženjima)


1. Dosadašnja Republika Hrvatska pripaja se Svetoj Stolici i postaji njen sastavni dislocirani dio pod nazivom Sveta Šamlica. (Obrazloženje: šamlica je slavonski naziv za malu, nisku stolicu, mnogo nižu od standardne. Tim bi se već u nazivu jasno vidio naš odnos prema Svetoj Stolici.)

2. Svaki Sveti otac Papa postaje apsolutni, doživotni i nepogrješivi vladar Svete Šamlice. (Obrazloženje: time se ujedno izbjegavaju troškovi predsjedničkih izbora svakih nekoliko godina.)

3. Umjesto Ustava, najviši državni akt Svete Šamlice postaje Deset zapovijedi Božjih, a u slučaju hitnosti kao podzakonski akti sa snagom pravomoćnosti mogu se koristiti Sedam svetih sakramenata, Sedam darova Duha Svetoga i Sedam glavnih grijeha.

4. Zastava Svete Šamlice jest bijelo-žuta zastava Svete Stolice s malim crveno-bijelim kvadratićima pri dnu bijeloga polja.

5. Himna Svete Šamlice jest pjesma Oprosti mi pape, uz neznatne izmjene u tekstu te uz preimenovanje u Oprosti nam Papa. (Obrazloženje: time bi se ujedno svijetu dalo na znanje da smo - i kao narod i kao pojedinci - svjesni svojih grijeha i propusta.)

6. Državni blagdani Svete Šamlice jesu: Uskrs, Božić, Sveta Tri kralja, Velika Gospa, Mala Gospa, Čista srijeda, Veliki petak, Sv. Nikola Tavelić, Sv. Leopold Mandić, Sv. Marko Križevčanin i rođendan aktualnoga Svetog oca Pape. (Obrazloženje: broj blagdana povećat ce se sukladno broju novih svetaca Crkve u Hrvata, recimo proglašenjem svetim bl. Alojzija Stepinca.)

7. U Svetoj Šamlici dopušteno je samo djelovanje Katoličke crkve kao jedine političke stranke, a i općenito. Sve druge političke stranke, udruge, itd. zabranjene su. Eventualno se, zbog prethodnih zasluga za Katoličku crkvu, moze tolerirati postojanje HDZ-a, pod uvjetom da su svi članovi HDZ-a pobožni i praktični katolici. Na taj bi način mogao biti oformljen Narodni katolički front Svete Šamlice. (Obrazloženje: svime time se ujedno izbjegavaju troškovi za parlamentarne izbore.)

8. Sve ovlasti Vlade RH preuzima Hrvatska biskupska konferencija (HBK), na način da predsjednik HBK automatski postaje premijer, a članovi HBK ministri pojedinih resora. Vojni vikar tako postaje ministar obrane i načelnik Glavnoga stožera oružanih snaga u jednoj osobi, s titulom generalissimusa. HBK je u svom radu odgovorna samo Svetom ocu i eventualno kardinalskom zboru.

9. Hrvatski se Sabor kao institucija ukida. Sve ingerencije Sabora preuzima HBK. (Obrazloženje: iznad Sabora je ionako samo Bog, a budući da su njegovi službenici već preuzeli svu vlast, nema potrebe udvajati funkcije.)

10. Umjesto dosadašnjih diplomatskih predstavništava RH, Svetu Šamlicu u inozemstvu zastupaju papinski nunciji i pronunciji. (Obrazloženje: ovime se s jedne strane izbjegavaju troškovi za rad diplomacije, a s druge se preventivno onemogućuju afere poput slucaja Jurica itd.)

11. Ukidaju se i sve dosadašnje pravosudne institucije, čiju objedinjenu ulogu preuzima Sveta inkvizicija. (Prijedlog: na čelu bi joj - ukoliko trenutačno ne hoda po vodi, nije kod kozmetičara ili ne snima novi CD - mogao po logici stvari biti vlč. Zlatko Sudac, ako ga nadređeni u međuvremenu uspiju disciplinirati.)

12. Sveta Šamlica nedemokratska je zavisna drzava svih svojih katoličkih građana koji su jedini pravovjerni pa tako i jedini u njoj dostojni živjeti. Ateistima, komunistima, agnosticima, članovima SDP-a (uz iznimku M. Bandića i Z. Tomca koji ionako više nisu u SDP-u), masonima, Srbima i drugim pravoslavcima, Židovima (osim pokrštenima poput J. Franka, M. Schwartza ili A. Hebranga), protestantima svih konfesija, muslimanima, hinduistima i pripadnicima drugih beznačajnih vjerskih sekti, homoseksualcima, lezbijkama, transseksualcima, crncima, Kinezima itd. boravak u Svetoj Šamlici strogo je zabranjen. Bude li netko od navedenih zatečen u ilegalnome boravku na teritoriju Svete Šamlice, bit će odmah predan Svetoj inkviziciji na daljnje postupanje.

13. Novčana jedinica Svete Šamlice zove se papak. Jedan papak dijeli se na 17 božebiskupića, u skladu s brojem (nad)biskupija na području Svete Šamlice. (Obrazloženje: u današnjoj RH toliko je papaka u optjecaju da prelazak na dotičnu novanu jedinicu ne bi trebao predstavljati nikakav osobit problem.)

14. Svaki je radno sposoban građanin Svete Šamlice u dobi od 10 godina nadalje, kao i svaki umirovljenik, za potrebe Crkve obvezatan dragovoljno izdvajati 25 posto svoje brutto-plaće, mirovine i drugih prihoda. Tko to dragovoljno ne učini, kaznit će se oduzimanjem 50 posto svih brutto-prihoda.

15. Jedina preostala važnija banka u hrvatskome vlasništvu, HPB, prodaje se za jedan papak Vatikanskoj banci i počinje poslovati pod novim nazivom - Vadikunska banka. Svi građani Svete Šamlice obvezatni su dragovoljno prenijeti svoje bankovne račune u Vadikunsku banku te na njih uložiti svu svoju usteđevinu, a na te će im račune biti potom isplaćivane i plaće, mirovine, honorari itd. Specifičnost Vadikunske banke jest u tome što će se na te račune sredstva moći samo ulagati, ali ne i s njih podizati, budući da ce tako uložena sredstva postati sastavni dio proračuna Svete Šamlice i biti prvenstveno korištena za plaće i mirovine svećenika te laika u službi Crkve, za kupnju primjerenih automobila za njih, kao i za izgradnju što veličanstvenijih zdanja vojnoga vikarijata u svakom mjestu s više od tri tisuće stanovnika, kao i prilaznih cesta do tih zdanja, heliodroma na njima itd.

16. Umjesto na dosadašnje županije, gradove i općine, Sveta Šamlica teritorijalno se dijeli na (nad)biskupije i župe kojima neograničeno upravljaju (nad)biskupi i župnici. Svaki je župnik odgovoran samo svome  (nad)biskupu, a svaki (nad)biskup samo HBK. Eventualno se, ali isključivo kao savjetodavna tijela bez prava odlučivanja o bilo čemu, mogu osnovati i laička pastoralna vijeća, ukoliko se (nad)biskupi i župnici s tim slože. (Obrazloženje: ovime se izbjegavaju i troškovi za lokalne izbore.)

17. Niti jedan (nad)biskup, svećenik nižega ranga niti laik u službi Crkve, poput ravnatelja Caritasa i slično, nije ni na kakav način podložen bilo kakvome kaznenom ili prekršajnom gonjenju za bilo kakvo djelo. (Obrazloženje: svećenici su već sami po sebi savrsena i bezgrješna stvorenja, tako da je ta klauzula logički i pravno posve utemeljena.)

18. Opasnosti od krivičnog gonjenja izlaže se, međutim, svatko onaj tko na bilo koji način optuži bilo kojega (nad)biskupa, svćenika nižeg ranga ili laika u službi Crkve za bilo što, bez obzira na navodne dokumente i argumente kojima bi to navodno bio sposoban dokazati.

19. Svaka župa mora barem 50 posto svoga proračuna izdvajati za potrebe održavanja lokalnih crkvi i župnih stanova, kupnju automobila za župnike (minimalno vozilo više srednje klase, ne starije od tri godine) te garderobe za župnikove domaćice, ne starije od 40 godina. (Obrazloženje: ovime se misli na starost domaćica, ne garderobe.)

20. U svim mjestima na području Svete Šamlice provest će se ponovno preimenovanje ulica, trgova i drugih toponima, kako bi se na taj način jednom za svagda odstranilo odvratno naslijeđe jugokomunističkog režima. Posebno će povjerenstvo HBK s time u svezi sastaviti popis svih pokojnih i živućih svećenika, redovnika, redovnica i istaknutih laika u službi Crkve, kako bi svatko od njih zasluženo dobio svoju ulicu ili trg. Iznimku predstavljaju ozloglašeni nazovi-svećenici poput don Ivana Grubišića, Luke Vincetića, Svetozara Rittiga i njima sličnih. (Prijedlog: zagrebački Trg maršala Tita odmah preimenovati u Trg fra Krunoslava Draganovića ili barem u Trg norwallskih fratara! Ulice Mile Budaka ne dirati!)

21. Svi građani Svete Šamlice obvezatni su barem svake nedjelje dragovoljno nazočiti svetoj misi i u njoj aktivno sudjelovati te se tom prigodom i pričestiti. Tko to dragovoljno ne učini, bit će redarstveno priveden u najbližu crkvu i tamo natjeran proklečati cijelu svetu misu na golim koljenima. Od ove se dragovoljne obveze oslobađaju djeca do pet godina (jer znaju biti zločesta i time ometati tijek svete mise, a nije baš zgodno da ih svećenik šamara pred svima; takve je potrebno pozvati na obavijesni razgovor u četiri oka u sakristiju ili župni stan, najbolje u večernjim ili noćnim satima), kao i majke novorođenčadi do mjesec dana starosti, nepokretne osobe i osobe starije od 90 godina. Pripadnici posljednjih triju kategoriju dužni su, međutim, nedjeljnu svetu misu pratiti posredstvom elektroničkih medija.

22. U oružanim i redarstvenim snagama Svete Šamlice mogu aktivno djelovati samo osobe koje se barem tri puta dnevno ispovijedaju i pričesćuju te barem jednom tjedno hodočaste u Mariju Bistricu ili neko druge svetište. Dosadašnje vojne odore zamjenjuju se odorama švicarskih gardista. (Obrazloženje: kada već trebaju biti klaunovi, neka onda tako i izgledaju.)

23. HRT i Hrvatski katolički radio ujedinjuju se u Katoličku radio-televiziju (KRT), na čijem je čelu kao ravnatelj glasnogovornik HBK. Drugi elektronički mediji na podrucju Svete Šamlice nisu dopušteni. Minimalno 75 poato programa KRT-a mora biti ispunjeno različitim vjerskim sadržajima, a ostatak predstavljaju vijesti (prvenstveno o radu Svetoga oca i HBK), emisije vjerske glazbe (koje će za to određeni djelatnici HBK unaprijed preslušati), emisije za poljoprivrednike (s naglaskom na poljoprivredu u samostanima) i emisije za umirovljenike (s naglaskom na rad umirovljeničkih domova što ih vodi Crkva). Eventualno mogu biti dopuštene i emisije ozbiljne glazbe čiji će sadrzaj gorespomenuti djelatnici također najprije dobro razmotriti. (Obrazloženje: ne smije se, primjerice, dogoditi da se javno emitira Bolero, bogohulno djelo jednoga homoseksualca.)

24. U Svetoj Šamlici dopušteno je izlaženje jednog dnevnog lista - Glasa koncila, kao dnevnoga biltena HBK. Uz to je dopušteno periodično izlaženje Glasnika Srca Isusova i Marijina, Veritasa, (uvjetno) Kane i (nad)biskupijskih te župnih glasila.

25. U osnovnim i srednjim školama ukidaju se svi predmeti osim vjeronauka (koji na taj način postaje sveobuhvatan i u okviru kojega se uče i matematika, kemija, likovni odgoj itd.), no uvodi se i predmet čisti hrvatski jezik, u kojem će učenicima biti ukazivano na potrebu uporabe izvornih i narodu iznimno bliskih izraza kao sto su "usudba navlastite zbiljnosti" i sl. Svi učenici i studenti obvezatni su jedan sat dnevno provesti u tihoj molitvi i strogoj kontemplaciji, a jedan dan u tjednu dragovoljno raditi u korist svoje lokalne župe, bez prava na bilo kakvu naknadu za obavljeni rad.

26. Bogohulne knjige poput Harry Pottera, Njihove jedine kolonije onoga bogohulnika Z. Starčevića, Programa HNS-a - Liberalnih demokrata i njima sličnih strogo su zabranjene. Svatko tko bude zatečen pri čitanju takvih knjiga bit će bez dvoumljenja predan Svetoj inkviziciji na daljnje postupanje, a takve će knjige biti javno spaljene.

27. Sva sveučilišta i veleučilišta u Svetoj Šamlici podvrgavaju se upravi katoličkoga sveučilišta, a uprava Katoličkoga sveučilišta podvrgnuta je izravno HBK. (Prijedlog: trebalo bi razmotriti ideju da se na svim sveučilištima studira samo teologija ili da se barem uvedu dvodisciplinarni studiji, gdje bi jedna od disciplina bila teologija, a druga Aristetolova filozofija gledana kroz prizmu katoličke teologije.)

28. U školama na svim razinama strogo je zabranjeno izučavanje bilo čega što nije u skladu s katoličkim doktrinama i dogmama. Katoličkom doktrinom i dogmom smatra se, primjerice, neoborivo stanovište da je Bog stvorio svijet 4444. godine prije Krista. (Obrazloženje: na taj način svima odmah postaje jasno da Sumerani - koji su navodno postojali 5000 godina prije Krista - nisu zapravo uopće ni postojali, što je i logično.)

29. Sve prodavaonice u Svetoj Šamlici mogu se otvoriti samo i isključivo u okviru župnih stanova i  (nad)biskupijskih dvorova. Radno im je vrijeme svakoga dana osim nedjeljom, blagdanom, ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i subotom od 17,30 do 18,30 h, pod uvjetom da se u to vrijeme ne održavaju svete mise. Iznimku predstavljaju benzinske crpke koje se mogu otvoriti i u prostorima Caritasa, a dopušten im je rad i utorkom od 17 do 19 h.

30. Spolni odnosi na području Svete Šamlice dopušteni su samo i isključivo unutar svetoga sakramenta katoličkoga braka, nikako drukčije. Jedinu iznimku predstavljaju dokazani slučajevi nimfomanije kod lijepih žena. Neudana lijepa žena koja smatra da boluje od te bolesti može posebnom povjerenstvu HBK poslati podnesak u kojem će na minimalno pet gusto kucanih stranica A4 formata detaljno opisati povijest i simptome bolesti. Povjerenstvo će taj podnesak razmotriti i potom dotičnoj uputiti jednoga izabranog svećenika koji će u praksi provjeriti istinitost iznijetih tvrdnji. Ukoliko su istinite, taj će svećenik toj bolesnici biti dodijeljen kao stalni liječnik.

31. Sveti sakrament braka sklapa se isključivo u crkvama, uz obvezu svakoga župnika unaprijed u praksi provjeriti stupa li potencijalna mladenka u brak nevina. Ukoliko se ispostavi da to nije tako, župnik ima pravo zabraniti sklapanje braka, a griješnicu dekretom poslati u samostan.

32. Povodom rođendana Svetog oca Pape, na području cijele Svete Šamlice organizira se prigodno trčanje tzv. papete. (Sama papeta predstavlja lutku od minimalno 14-karatnog zlata što zorno predstavlja aktualnoga Sv. oca. Lutku je pod prijetnjom smrću zabranjeno bosti.) Papetu su obvezatni dragovoljno trčati svi građani Svete Šamlice, a oni koji iz nekoga razloga ne mogu trčati, bit će noseni na leđima onih koji mogu. Svi trkači papete moraju imati na nogama crvene Prada cipele, cijelo vrijeme dok trče mole krunicu ili Anđeosko vjerovanje te se nakon svakih 100 pretrčanih metara križaju i pokleknu. Posljednji nositelj preplivava Jadran i Italijom trči do Vatikana, kamo stiže na rodjendan Sv. oca i papetu mu predaje tako što je odozdo baca na balkon na Trgu sv. Petra, uz glasan poklič: 'Vataj ! (Obrazloženje: na ovaj se način u praksi iskazuje iznimna bliskost naših 'Rvat'na i katolika sa svojim apsolutnim poglavarom, a za obratno nije sigurno.)


Zlatko Starčević