Tolerancija do neba

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Tolerancija do neba

Jučer je u njemačkom gradu Hammu otvoren najveći hinduski hram u Europi, a sve je izgledalo kao negdje u Indiji. Za njegovu izgradnju utrošeno je oko dva milijuna eura, a nalazi se u industrijskoj oblasti njemačkog grada Hamma, koji broji tek nešto više od 200 000 stanovnika. Tako blizu Hrvatske, a tako daleko.


Otvorenje hrama bilo je onakvo kakvo biste mogli zamisliti, negdje u Indiji. Ozbiljni svećenici, glazba bubnjeva, pregršt dima od mirisnih svijeća, sve prekriveno cvijećem, baš kao u nekom dokumentarcu o Indiji. Prvi trag kako ipak nije riječ o Indiji, su ljudi. Veliki broj od njih 3 000 koji su došli prisustvovati svečanom otvorenju, bili su Europljani, uglavnom Nijemci.
Sam hram imena Sri Kamadchi Ampal, smješten je u industrijskoj oblasti u gradu Hammu, pokrajina Westfalen. Ukoliko netko ima želju posjetiti ovo zdanje, može ga pronaći na adresi Siegenbeckstrasse 4. Svoju povijest hram je započeo još 1989. godine, a uskoro se uvidjelo kako su podrumske prostorije premalene za broj zainteresiranih vjernika, kao i znatiželjnika, koji posjećuju hram, pa se prionulo na skupljanje sredstava za izgradnju novog, većeg hrama. Inicijator i osnivač je Sri Paskarakurukkal, svećenik koji je 1985. g. kao izbjeglica došao iz Sri Lanke u Njemačku. Upravo taj čovjek danas je razbio kokos, bacivši ga na pod čime je odao počast i prinio žrtvu božici hrama, Kamadchi Ampal.
Izgradnja hrama stajala je oko dva milijun eura, a novci su prikupljeni raznim dobrotvornim prilozima, uglavnom iz Njemačke. Sam prostor se nalazi na površini od 700 četvornih metara, a značajno je to što nedaleko od hrama teče rijeka, a tekuća voda iznimno je bitna za održavanje rituala. Arhitekt, Nijemac, više puta je odlazio u Indiju kako bi podigao zdanje što sličnije onima građenim u južnoindijskom tradicionalnom stilu. Sve detalje u unutrašnjosti, kao što su oltari i kipovi, izradili su indijski umjetnici. Očekuje se kako će hram, čija gradnja je trajala gotovo pet godina, godišnje posjetiti preko 10 000 osoba.
Dobar primjer. kakav teško da će se dogoditi kod nas!
Posjetitite hram na: www.kamadchi-ampal.de/