Stefanovski napisao pjesmu za Vardar

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Stefanovski napisao pjesmu za Vardar

Nogometni klub bez dobre navijačke pjesme gotovo i da nije klub. Tko još ne zna za Liverpoolovu "You never walk alone" ili za Dinamovu pjesmu "Ja te volim Dinamo". Ovih dana najpoznatiji nogometni klub iz Makedonije dobio je svoju navijačku pijesmu. Riječ je dakako o Varadaru, a autor pjesme je najpoznatiji makedonski glazbenik, Vlatko Stefanovski.
Vardar već godinama ima svoju zvaničnu himnu, ali himna koju je najvećem makedonskom nogometnom klubu, Vardaru posvetio legendarni Vlatko Stefanovski, ubrzo će osvojiti sve. Himna se zove "Pesna za Vardar", a za nju je Vlatko izjavio da je rađena s mnogo ljubavi, iako on nije tip koji piše takvu vrstu pjesama. Rekao je kako je dao sve od sebe i sada njeno prihvaćanje ovisi samo o navijačima i igračima. Pjesma je postala hit i prije nego li se to očekivalo. Na najslušanijim makedonskim radio stanicama pjesma se često vrti, a slušajuju je svi, bez obzira navijaju li za Vardar ili Pelister, Sileks, Kumanovo.
Himna je prvi puta izvedena uživo ovaj vikend na Gradskom stadionu u Skopju povodom obilježavanja 15-godišnjice Vardareva osvojanja prvenstva Jugoslavije. Tom prilikom odigrana je utakmica između Vardara i igrača ex Yu među kojima su bili najvaljivani Zvone Boban, Dejan Savičević, Dragan Stojković Piksi, Aljoša Asanović, Blaž Slišković i mnogi drugi legendarni nogometaši. Tko je igrao, a tko nije nismo uspjeli saznati, ali znamo da je pred 19 000 gledatelja Vardar pobijedio s 3:2, a zvijezda je bio kao i prije 15 godina, Darko Pančev.
Inače Vradar ove godine slabo stoji, tek je peti od dvanaest klubova na ljestvici makedonske nogometne lige, što ne spriječava njegove vjerne navijače Komite da ih prate u svakom susretu i pjevaju:
Napred Vardar, napred Vardar,
site vo eden glas, Komitite se sotebe,
pobeduvaj za nas, oooo