"Srdela snack" za patck

Dunga

23. travnja 2005.

"Srdela snack" za patck

Nije se u povodu medijski iznimno popraćenog otvorenja prvog u velikom lancu "Srdela snack", kontinentalnih restorančića s ponudom domaće plave ribe za prihvatljive cijene, našao nijedan domaći ideolog nacije da to zaključi pa, evo, učiniti će to Lupiga i zato slušaj sad – stvaranjem "Srdela snacka", svog branda brze hrane, postajemo nacija

Nije baš izmjerljivo hoćemo li nacija biti nešto više ili manje nakon što ta ideja profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Ante Kolege, zaživi, pa se u raspirenosti ovim prostorima izjednači s jednim "Macom", ali ako danas sutra neko pokuša patentirati gornju tezu, molim lijepo, da se zna tko je prvi "prokljuvio".

A sada na "konkretno", od srdele počev. "Lešo" mala 14, velika porcija 24 kuna, iste cijene i u kategorijama frigane i na žaru. "Obida" više vrsta. Objed sa srdelama, što uključuje veliku porciju istih, kuhani krumpir, odgovarajuću salatu i kruh kao prilog, 35 kuna. Tu je i pohani file od lokarde za 26 kuna, pohani odrezak od palamide 28, pohani odrezak od tune 35 kuna, a za "raju" inćuni – po 10 kuna, marinirani ili slani. Bijelo i crveno vino, benkovačko, po osam kuna "nul cijeli dva", što je još donedavno bilo nekažnjivo pri vožnji. Ima loze i travarice, salata, također više vrsta. I konačno, fritule.

Odmah do cjenika s ponudom u lokalu prvog zagrebačkog "Srdela snacka", u Maksimirskoj 28, u dvorištu sa starim orahom, privukao nas je pano s onim čuvenim "Jeste li znali". Plava riba, veli, predstavlja prehrambenu namirnicu gotovo idealnog prehrambenog profila. Bogata je esencijalnim masnim kiselinama i visokovrijednim proteinima. To posebno, kaže se u proglasu, vrijedi za srdelu. Od konzumiranja takve ribe, dodaje se, sama korist je, prije svega, prevencija svakojakih boleština, ali ne manje značajno i – dobro za intelektualni rad i dobru koncentraciju.

Ni jedno ni drugo nije nas napustilo na samom otvaranju zagrebačkog "Srdela snacka", u srijedu, 20. travnja. S obzirom na to da je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva stalo iza ovog projekta, da su najave stizale sa svih strana, malo nas je iznenadilo da je za lokaciju izabrano dvorište u Maksimirskoj. Ali što ćeš, kako smo kasnije doznali, grad nije izašao u susret, a od ideje do ključa u ruke investirano je svega 500.000 kuna. Profesor Kolega diktira u mikrofone: odlučili nešto poduzeti, domaća pamet, domaći proizvod, vidjeli prigodu, pilot projekt u Kalima na Ugljanu pun pogodak, država dala potporu, idemo daljedo kraja godine deset restorana.

Kontribuciju autora projekta prati pismon klapa Basciera iz Bola na Braču. U to evo i limuzine ministra, pa još i državnog tajnika, i ostale svite. Nakon rukovanja odmah na konzumaciju. Ministar iznio pijat s porcijom van i jede pred kamerama i otvorenim novinarskim blokovima. Pridružio se i Kolega, i državni tajnik. Kada su zgotovili, ministar se reče. Ovo je samo početak, s domaćom hranom u agresivnu ponudu, zainteresirani poduzetnici mogu se javiti u njegov resor, prednost razvojačenim braniteljima, to je program Vlade, on se osobno za to zauzeo, kvaliteta je tu, možete se sami uvjeriti, ima li pitanja, nema.

Onda posjedoše, jerbo lokal ima terasu s nekoliko stolova. Stižu žmulovi s benkovačkim vinom. Ljudi iz osiguranja za drugi stol. Sad i novinari pripušteni da se uvjere u ponudu. Sve se brzo zbrisalo. Ne bi mi, al' domaći brand, naša hrana, a i već odskočilo dva sata … I što reć'. Palac gore. A i cijene povoljne. Ostade nejasno tko je osnivač i za čiji račun tvrtke "Srdela snack plivarica", koja vodi projekt. Saznat će se vrlo brzo.