SP : Čekamo finale

Ivor Car

14. ožujka 2002.

SP : Čekamo finale

Kako smo u ovoj nogometnoj groznici oko svjetskog prvenstva napisali masu vijesti o nogometu, tako ćemo i danas napisati jednu. Poznati su finalisti prvenstva i to su Brazil i Njemačka, po prvi puta jedni protiv drugih. Brazil vodi po osvojenim prvenstvima, a sada je dostigao Njemačku i u uzastopnim finalima. Usput i mali pogled na kladionice.

Nećemo govoriti o odigranim polufinalima jer vjerujemo kako su svi oni koji su kliknuli na opširnije i sada ovo čitaju i sami uživali u tim utakmicama. Dakle, jasno je kako imamo dva nogometna velikana, dvije najtrofejnije reprezentacije svijeta i nema razloga sumnjati u odličnu finalnu predstavu. Nijemcima se nudi prilika da se izjednače s Brazilcima po broju osvojenih Mundijala. Brazil ih ima četiri, a Njemačka tri. Južnoamerikanci su plasmanom na finalnu utakmicu ovog "korejsko-japanskog" nogometnog prvenstva izjednačili njemački rekord uzastopnih plasmana u finalne utakmice svjetskih prvenstava.
Nijemci su do sada bili jedini koji su igrali u finalu tri prvenstva za redom. U Španjolskoj 1982. godine u finalu su izgubili od Italijana, 3:1, u Meksiku 1986. su također poraženi, ovaj put od slavne argentinske reprezentacije s 3:2. Trećom srećom pokazala im se Italija, gdje su 1990. uspjeli uzeti pokal u svoje ruke, pobjedom nad Argentinom 1:0.
Brazilci su preuzeli mjesto Nijemaca odmah 1994. godine u SAD-u, kada su Italijane dobili nakon penala. Francuske se još uvijek sijećamo, kao i brazilskog katastrofalnog poraza od Francuske, 3:0. I eto ga 2002. godine sjajnu igru u Japanu i Koreji okrunili su i trećim uzastopnim finalom i ukoliko ga dobiju dobro će odmaknuti Nijemcima, kojima će u tom slučaju trebati najmanje 8 godina kako bi dostigli Brazil u svjetskim trofejima.
Kako smo svi skupa cijelo ovo prvenstvo bombardirani kladioničarskim koeficijentima, odlučili smo se malo i sami sebe i vas bombardirati s istim. Naime, na engleskim kladionicama Brazil još uvijek drži prednost nad Nijemcima kojima su prije početka prvenstva predviđane tek neke male šanse. Prije prvenstva omjer na Brazil bio je 11:2, a na Njemačku 16:1. Tko je bio hrabar pa je još na proljeće bacio nešto love na finale Brazi-Njemačka, mogao je za jednu funtu dobiti 25 istih.