SMS divorce

Božidar Alajbegović

28. srpnja 2003.

SMS divorce

"Prstić je u zlatni okov pao..." i nikog sretnijeg od JUST MARRIED golupčića. No vrijeme prolazi i nježnost zamjenjuju sve brojnija durenja i svađe, a od bračne idile osta tek mrtvo slovo na papiru. Nema druge nego taj papir poništiti i svatko svojim putem. Ali ne mere to samo tako nego se mora bračnom savjetniku, pa brakorazvodna parnica, ipak nešto istočnije od nas se to drugačije rješava
U dalekoj nam Maleziji brakovi se razvrgavaju mnogo brže i ležernije nego što je to u nas praksa.
Po šerijatskim muslimanskim zakonima koji su u Maleziji na snazi razvod braka je pravovaljan ako suprug svojoj bračnoj družici triput za redom izrekne rečenicu: Razvodim se od tebe. Kao što vidimo, bez suvišnih peripetija i natezanja.
Spomenute 4 inkriminirane riječi odnedavno više nije potrebno čak ni izreći face to face. Naime, dovoljno je uzeti svoj mobitel u ruke i svojoj bivšoj dragoj poslati SMS porukicu već poznatog nam sadržaja.
Ovakav način raskida bračne zajednice uveden je u upotrebu nakon presude Malezijskog suda u korist muža koji je putem SMS poruke poručio svojoj bračnoj družici da se od nje razvodi, a potom sud potvrdio da je i SMS poruka oblik pisane komunikacije i samim time pogodna i za razvrgavanje bračnih veza.
Takav način okončanja braka odobrili su i najviši malezijski vjerski dužnosnici.
No, poznato nam nije vrijedi li to i vice versa ili ovu pogodnost mogu koristiti isključivo muškići.