Neslavni rekord

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Neslavni rekord

Kada ljudi prestanu voljeti jedno drugo neminovno dolazi do svađa i otuđenja, a ukoliko su na žalost već u braku, uglavnom im preostaje jedna stvar, koja svu sreću i svu nadu baca u nepovrat. Jasno riječ je o razvodu koji iz godine u godinu postaje sve češća i sve uobičajenija stvar. Takav slučaj je i Njemačka koja je potukla svoj dosadašnji rekord u broju razvedenih brakova.
Neslaganje, neshvaćanje ili nešto treće, četvrto, peto ili stoto, u braku dovodi do njegovog truljenja, laganog odumiranja i konačnog raspada. Sve što su dvoje nekada sretnih i zaljubljenih, zajednički proživjeli tada pada u vodu i često se pretvara u mržnju.
Nezvaničnim rekorderima u raskidima brakova, Amerikancima, sve više se približuju i Nijemci. Naime, prošle godine je u Njemačkoj zabilježen rekordni broj rastava. Njemački državni zavod za statistiku objavio je danas kako su tamošnji sudovi prošle godine poništili 197 500 brakova, što je za 1,6% više nego li godinu prije, a čak dvostruko nego li 1970. godine. Tako visok porast razvoda pripisuje se uglavnom nestvarnoj ideji bračne sreće koja se jednostavno teško ostvaruje u vezi koja traje desetljećima. Također je bitan faktor i nespremno ulaženje u brakove, nakon kratkih i površnih veza.
Razvod u Njemačkoj moguć je nakon što bračni drugovi godinu dana žive rastavljeni, pri čemu čak mogu živjeti zajedno. No, ukoliko u tih godinu dana ne doživljavaju neke zajedničke momente kao što su spavanje u istom krevetu ili zajedničko objedovanje, razvod je opravdan. Možda je ova vijest pravo mjesto da podsjetimo "našijence" da je prošlo i njihovih službenih pet godina braka.