Opasni virus

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Opasni virus

Unazad pet dana u Grčkoj je s haranjem započeo virus, koji djeluje na srce i dišne organe, a u nekim slučajevima prouzrokuje smrt. Do sada su tri osobe podlegle. Ministarstvo zdravstva je odlučilo zatvoriti sve obrazovne institucije, kako bi se širenje virusa probalo smanjiti.
Čini se da je virus najbolju podlogu našao na Kreti gdje su umrle dvije osobe i u Ateni gdje je zaraženo trinaestero. U Ateni su na visokoj pripravnosti sve medicinske ustanove, budući da u Ateni živi skoro polovica od 11 milijuna Grka. Za sada su sve žrtve bile žene. Virus ipak najugroženijim ostavlja djecu, koja su ujedeno i najčešći prenositelji. Simptomi su slični kao oni kod gripe, oboljeli osjećaju smetnje u disanju, bol u mišićima i imaju veliku temperaturu. Smrt izaziva djelovanje ovoga virusa na srce, pri čemu dolazi do upale srčanih mišića. Od 18 travnja broj ljudi za koje se vjeruje da su zaraženi, popeo se na 32.
Virus se još uvijek istražuje, a sazvano je i okupljanje najboljih specijalista, na kojemu bi se trebao izraditi plan borbe protiv ovog misterioznog virusa. Rezultati bi trebali biti objavljeni danas u podnevnim satima, kada bi virus mogao biti i determiniran. Uspoređuje ga se s virusom koji se pojavio 1997. godine u Maleziji, kada je na sličan način odnio 30 života, uglavnom dječijih.
Usprkos svojoj izjavi da panici nema mjesta, grčki ministar zdravstva je najavio zatvaranje škola, fakulteta i dječijih vrtića. Te mjere bi trebale potrajati tri dana, odnosno do početka slijedećg tjedna. Usput je ministar pozvao Grke da izbjegavaju gužvu u zatvorenim prostorima i da održavaju zavidan stupanj osobne higijene.