Siromaštvo all over the World

Ivan Kegelj

8. studenog 2002.

Siromaštvo all over the World

Dragi moji Lupeži, ako ste mislili da smo siromašni, da nemamo perspektivu ili u vidu imate kakvu drugu pesimističnu tezu vezanu za hrvatsko bivstvovanje, evo nečeg što će vas na principu - dobro je dok god je nekom gore - zasigurno utješiti
Naime, Gospodarsko povjerenstvo za Latinsku Ameriku i nedosanjane mi Karibe u četvrtak je, u Santiagu, objavilo da Latinska Amerika broji 221 milijun siromašnih osoba, što čini 44 posto stanovništva spomenute zemaljske regije.
Gospodarstvo povjerenstvo, inače službeno tijelo Ujedinjenih nacija, otišlo je i dalje, te ocijenilo da će se situacija tijekom narednih godina dodatno pogoršavati.
Samo ove godine na listu ljudi koji si ne mogu osigurati najosnovnije uvjete za život u Latinskoj Americi pridodano je sedam milijuna novih siromaha
Broj siromašnih očekivano se povećao u Argentini, zemlji koju potresa snažna ekonomska kriza, nakon čega slijede Venezuela, Paragvaj i Urugvaj
Kako službeno još uvijek nije dokazano da Hrvatska pripada Latinskoj Americi potvrdila su se Lupežova predviđanja, kojim smo još ranije upozoravali da nas na spisku siromaha iz jedne od Amerika neće biti.
Dragi Lupeži, budite sretni. Naime, mi smo do daljnjeg siromašni u srednjoj Europi. Ne slušajte zlobnike koji kažu da smo siromašni na Balkanu. Nećemo mi biti siromašni tamo gdje oni hoće, bit ćemo goli i bosi tamo gdje mi kažemo da smo goli i bosi, pa makar nam guzice promrzle do iznereda. 
Na kraju krajeva, nije svejedno gdje je čovjek siromašan. Evo, ako si siromašan u Latinskoj Americi dospiješ na Lupeža, a ako si siromašan u srednjoj Europi, onda si, onako, hoch siromašan. Pa nek crkne balkanski i latinski zlobnik. K tome još i siromah.