Spasimo Amazonu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Spasimo Amazonu

Kišne šume su jedno od najvrijednijih prirodnih bogatstava svijeta. One nam proizvedu petinu kisika, pa nekom logikom svaki peti udisaj možete zahvaliti njima. No, svi znamo kako su te šume na rubu nestajanja, a u njihovom opstanku možda im pomogne novi sustav koji je jučer u Brazilu započeo s radom.

Kišne šume neprocjenjivo su blago koje gubimo svake sekunde. Nekada je našu planetu prekrivalo 14% kišnih šuma, a sada je taj postotak pao na nekih 5%, a i to će nestati za samo 40 godina kako se procjenjuje. Osim brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje nestaju sa svakim uništavanjem amazonskih šuma, nestaje i autohtono stanovništvo tog podneblja. Procjena je kako je prije 500 godina na području amzonskih šuma živjelo deset milijuna indijanaca, a sada njihov broj ne prelazi 200 000. Da je kojim slučajem područje Amazone država bila bi to po veličini deveta država svijeta.
Područje amazonskih kišnih šuma obuhvaća Brazil, Venezuelu, Kolumbiju, Ekvador i Peru, od čega najveći dio otpada na Brazil. Upravo zbog toga su u Brazilu već nekoliko godina tražili način koji bi omogućio spas amazonskih šuma. I našli su rješenje o čijoj efikasnosti će svjedočiti buduće vrijeme. Riječ je o novom sustavu za nadgledanje prašuma koji je danas pustio u rad brazilski predsjednik Kardozo. Vrijednost sustava se procjenjuje na milijardu dolara, a međusobno povezani radari, avioni i brojni osmatrački tornjevi pokušat će spriječiti nezakonitu sječu šuma. Osim sječe šume zadatak sustavu je i pozabaviti se drugim popularnim radnjama na području Amazone kao što su krijumčarenje droge i trgovina divljim životinjama. U izradi ovog programa sudjelovala je jedna američka kompanija koja se inače bavi proizvodnjom vojne opreme, što neki vide kao problem budući će sada Ameri imati sve moguće i nemoguće podatke o Amazoni i njenim prirodnim bogatstvima.
I prije prvih rezultata o učinkovitosti ovog projekta, možemo reči kako njime nije ni iz bliza završeno uništavanje kišnih šuma, jer ovim putem će se samo ukloniti oni koji šume uništavaju bez dozvola, a što će biti s onima koji za to imaju dozvolu? Vratite nam Mister Noa

Više o kišnim šumama-ovdje