PUNKER NIJE USPIO ZAVRŠITI RAT: Šatorašima čitao 15 sati bez rezultata

Lupiga.Com

18. ožujka 2015.

PUNKER NIJE USPIO ZAVRŠITI RAT: Šatorašima čitao 15 sati bez rezultata

Nažalost, dogodilo se kao što su mnogi predviđali: frontmen punk mašine Abergaz, Njec Hranjec, jutros u sedam sati pročitao je na adresi Savska 77 zadnju stranicu knjige „Tajna krvavog mosta“, a rat još uvijek nije završio. U gluho doba noći i rano ujutro Njecu su prilazili ratom zahvaćeni šatoraši iz Savske 66 da bi mu ponešto dobacili i eventualno ga nagovorili da prestane s čitanjem, ali punker je bio uporan. Kad je sklopio korice Zagorkine knjige, ustao je, otišao kući i napisao kratak izvještaj i zaključak istraživanja, koji vam predstavljamo na ovom mjestu. U zaključku Njec Hranjec tvrdi: službeni kraj rata u Hrvatskoj i dalje je mrtvo slovo na papiru.

"Od 17.3. u 16:00 do 18.3. u 7:15 sam pročitao svih 319 stranica romana "Tajna Krvavog mosta" Marije Jurić Zagorke, na lokaciji Savska 77 (to vam je adresa nasuprot Savske 66) u Zagrebu. Trebalo mi je ukupno 15 sati i 15 minuta. Naravno da bih radije da je prije završio taj prokleti rat, ali ipak sam prije pročitao i tu knjigu. Zahvaljujem se i ovim putem svima što su pravili ugodno društvo te svim susretljivim građankama i građanima što su nama prisutnima sa ove strane ceste donijeli nešto za pojest, popit, a i deke te jastuk za sjedenje - koji je itekako pomogao da se čitanje i u hladnoj noći nastavi", kaže Hranjec.

"Stanovnici šatora nasuprot ceste su nam isključivo prilazili u gluha doba noći, kada bi nas ukupno bilo svega troje ili četvero, kako bi nas pokušavali odgovorit od nastavka daljnjeg istraživanja prethodno uvježbanim verbalnim spinovima (šta ti mali znaš o ratu?/gdje si bio __?/i takve spike - znate ih već sve napamet), a moje pitanje istima je isto koje sam im rekao i po završetku istraživanja - ako su branitelji, zar ne bi i njima trebao biti interes da se rat uistinu završi, umjesto da isključivo gledaju kako se od istog okoristiti i nakon toliko godina od njegova službenog početka i završetka?", opisuje mladi punker kako je bilo sjediti na trotoaru Savske ceste.

"To vama dajem na razmišljanje, dok moj osobni stav i dalje najjednostavnije i najbolje opisuje ova pjesma od KUD Idijota, budući da je bilo kojem suvislom čovjeku što živi u ovoj državi jasno da onaj 'službeni završetak rata' i dalje očito mnogima samo vrijedi 'na papiru'. Ne morate mi vjerovati - naprotiv - pozivam vas da se uvjerite sami posjetom tabora RATORAŠA na adresi Savska 66, Zagreb", poručuje na kraju Njec Hranjec, pravim imenom Davor Hranjec.

 Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Neki novi klinci".