Pomor kitova

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pomor kitova

Ovi golemi sisavci nisu tipični samo zbog svoje veličine, već i zbog načina na koji ponekad umiru. Naime, kao što znate, kitovi se pred smrt znaju nasukati na obalu i umrijeti. Ovaj put je u Irskoj na ovaj način posljednje trenutke provelo čak sedamnaest kitova.
Trenutačno na svijetu postoji oko 78 vrsta kitova (lat. Cetacea), a zasigurno najipmozantnija vrsta je plavetni kit, koji naraste i do 30 metara (recimo dva šlepera!?!). Nažalost ovoj populaciji već niz godina prijeti izumiranje, uglavnom zbog kitolova, ali i slučajnih zapetljavanja u ribarske mreže i pretjeranog izlova ribe. Broj samo plavetnih kitova je drastično smanjen, te je od njih 250 000 početkom stoljeća, ostalo samo stotinjak.
Kao da sve to nije dovoljno, pa se 17 kitova jučer nasukalo na istočnu obalu Irske, nedaleko od gradića Traleea. Prema prvim podacima čini se da su kitovi zbog bolesti odlučili otići na obalu i umrijeti. U toj njihovoj odluci (iako bi to neki nazvali nagonom) poduprlo ih je i njihovo jato od pedesetak kitova, koje ih je dopratilo do obale. Tužno!