Pokušaj Mandele

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pokušaj Mandele

Bizarno ubojstvo dječaka, koje se dogodilo prošle godine u Londonu i koje je još uvijek nerazriješeno, danas je dobilo nastavak za koji se očekuje da bi mogao pomoći u nastavku istrage.
Leš dječaka u dobi od pet godina pronađen je u londonskoj Temzi u rujnu prošle godine. U stvari rijekom je desetak dana plutao samo dio leša, budući da su svi ekstremiteti na tijelu bili odrezani. Ubojstvo djeteta na takav način uzburkao je londonsko društvo i dečki iz Scotland Yarda dobili su primarni zadatak-pronaći osobu ili osobe koje su dječaku odrubile glavu, noge i ruke te prerezale grkljan. No, istraga nije urodila plodom i još uvijek se malo toga zna, a i to što se zna su samo neke pretpostavke. Budući da je dječak bio afričkog podrijetla, pretpostavlja se da je ubojstvo ritualno. Naime ovakva ritualna ubojstva, "muti", vrše se u nekim afričkim državama, pogotovo u onima na zapadnoj obali afričkog kontinenta, odakle dolazi najveći broj useljenika u Veliku Britaniju. Dijelovi tijela su cilj rituala, jer postoji vjerovanje da oni donose nadnaravne sposobnosti, sreću, zdravlje, snagu i bogatstvo. Dijelovi tijela kao što su oči ili mozak, na tržištu među vjernicima ovakvih kultova dostižu cijenu i od 4 000 funti.
Kako bi pomogao istragi, umirovljeni političar, borac za ljudska prava i negdašnji predsjednik Južne Afrike, Nelson Mandela, obratio se osobama afričkog podrijetla u Britaniji. Mandela je rekao kako bi ljudi čije je dijete nestalo, pa makar oni bili iz najzbačenijih sela Afrike, trebali izvjestiti policiju o nestanku svoga djeteta, kako bi policija napokon dobila neki koristan trag pomoću kojega bi se počinitelji uhvatili.
Najveća bojazan istražitelja je kako bi se ovakva ritualna ubijanja mogla početi događati češće, iako je ovo prvi "muti" u Britaniji. Slično ubojstvo dogodilo se i u Nizozemskoj, žrtva je također bila dijete, šestogodišnja djevojčica. Ponuđen je i nagrada u iznosu od 50 000 funti, za informaciju koja bi vodila do počinitelja.