Pele

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Pele

Znate one nogometaške običaje da poslije završenog susreta razmjenjuju znojem natopljenje dresove? Neki idu čak tako daleko da odmah i obuku razmjenom dobiven dres. Velika svjetska nogometna legenda, Pele, svoj dres u kojem je igrao na svjetskom prvenstvu u Meksiku 1970. godine, također je razmijenio. Upravo taj dres danas je prodan za 250 000 američkih dolara.
Na današnjoj dražbi u Londonu prodan je Peleov reprezentativni dres, naravno s brojem 10. Cijena koju je dres najveće nogometne osobe svijeta, dosegnuo je dobru cijenu. Zbog toga je jasno da je osoba koja je "pljunula" toliko love za ovaj komad tkanine, željela ostati anonimna.
Na ovom svjetskom prvenstvu u Meksiku, Brazil je bio u grupi s čak tri europske momčadi, Engleskom, Čehoslovačkom i Rumunjskom. Sve ih pobijedivši Brazil se plasirao u četvrtfinale, gdje je pomeo Peru. U polufinalu je pao Urugvaj, a finale s Italijom na najbolji mogući način započeo je upravo Pele, postigavši vodeći zgoditak. Nakon što je utakmica završena pobjedom Brazila 4:1, Pele je svoj dres zamijenio s Talijanom Robertom Rosatom. Ovim nadasve sportskim potezom Pele zasigurno nije profitirao, što se ne bi moglo reći za mudroga Talijana. Nije on baš tako slučajno izabrao Pelea.
Dres je na prodaju ponudila jedna od najvećih svjetskih dražbavaonica, "Christie's" kojoj je pak dres na prodaju dao Rosato. Dres se prodavao pod rednim brojem 9349.

Čini mi se da je ovo i dobra prilika da vas malo upoznam i sa Peleom i sa "Christie's".

Utemeljiteljem ove aukcijske kuće smatra se James Christie, koji je organizirao prvu aukcijsku prodaju, davne 1766. godine u Londonu. Pojedinačne aukcije su tijekom 19. stoljeća prerasle u nešto više, tako da je to postala firma koja obrće veliku lovu. U svojoj povijesti poslovala je s mnogim velikim osobama. Mogu se podičiti mnogim velikim prodajama, od kojih valja istaknuti rekordnu cijenu nekoga umjetničkog djela od 82,5 milijuna zelembaća. Riječ je o portretu Dr. Gacheta, od Vincenta Van Gogha. Tvrtka je raširena po cijelom svijetu, a sjedište joj je u Londonu. Svoja predstavništva u gotovo u svakoj svjetskoj metropoli( New Yorku, Parisu, Rio de Janeirou, Tel Avivu, Amsterdamu, Berlinu, Milanu, Tokyu, Sydneyu itd.).
A sada malo o Peleu. Pele, pravim imenom Edson Arantes do Nascimento, rođen je 1940. godine. Svoj prvi nogometni debi odigrao je već s 15 godina, za klub Santos. Sa 17 godina već je u žutom dresu igrao za nacionalni tim. Sudjelovao je na četiri svjetska nogometna prvenstva, na kojima je odigrao 14 utakmica postigavši 12 zgoditaka po čemu je apsolutni rekorder svih vremena. Svoj prvi gol na svjetskim prvenstvima zabio je Welsu, a prvi hat-trick Francuzima u polufinalu prvenstva 1958. g. u Švedskoj. S nepunih 18 godina postao je najmlađi osvajač Svjetskog kupa. Da postane još većim, spriječile su ga ozljede na prvenstvima 1962. i 1966. g. Za Brazil je u 92 nastupa, zabio 77 golova. Iz svog kluba Santosa, za rekordnih 4 milijuna dolara prelazi u New York Cosmos. Za njih je odigrao i svoju posljednju tekmu, 1977. g. pred 76 000 obožavatelja. Još uvijek je u nogometu i rado je viđen gost svih svjetskih nogometnih saveza. Zbog svega ovoga njegov dres vrijedi 250 000 $!