Nema više Jugoslavije

Vuk

14. ožujka 2002.

Nema više Jugoslavije

Predsjednici Vojislav Koštunica i Milo Đukanović, premijeri Zoran Đinđić i Filip Vujanović te potpredsjednik savezne vlade Miroljub Labus nakon dugotrajnih pregovora koje je predvodio visoki predstavnik Europske unije Javier Solana, potpisali su danas u Beogradu sporazum "Polazni temelji za preuređenje odnosa Srbije i Crne gore". Tim sporazumom prestala je postojati Jugoslavija
Nova državna zajednica zove se Srbija i Crna gora. Ova složenica kojom je najvjerojatnije nestao bilo koji oblik Jugoslavije podsjeća na Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca koja je od 1. prosinca 1918. okupljala narode europskog jugoistoka. Ona je postojala do 1929. kada se umjesto imena naroda prvi put uvodi riječ Jugoslavija. Kraljevina Jugoslavija nestaje u II svjetskom ratu tijekom kojeg taj prostor zauzimaju tvorevine NDH i Srbija. Juga je obnovljena znamenitog 29.11.1943. u Jajcu, a točno dvije godine kasnije nazvana je Federativnom Narodnom Republikom Jugoslavijom (FNRJ).


Svi se sjećamo šest baklji na prsima jugo-reprezentativaca. Kao politički sustav 7. travnja 1964. nametnuo se socijalizam i tu napokon dolazimo do Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) koja postoji sve do krvavog raspada 1991., kada nakon kratkotrajnog rata u Sloveniji i agresije na lijepu našu ove dvije države proglašavaju samostalnost. Iduće godine to čine Makedonija i Bosna i Hercegovina te se sve svodi na Srbiju i Crnu goru plus Vojvodina i Kosovo.


Milošević to naziva Savezna Republika Jugoslavija. Život sa Srbima nikad nije "zicher" pa 2000. Crnogorci imaju referendum za neovisnost čiji rezultat i podjela glasova na pola-pola Mili Đukanoviću daje pravo na preispitivanje odnosa. Pitanje hoće li Crnogorci izdržati znati će se za minimalno tri godine nakon čega bilo koja od ove dvije države može tražiti ponovno razmatranje "braka" i eventualni razvod.


Zajedničke institucije Srbije i Crne gore su skupština, predsjednik, vijeće ministara i sud. Predsjednika bira skupština, a ovaj predlaže sastav vijeća ministara i i rukovodi njenim radom. Vijeće ministara sadražavati će pet ministarstava: vanjske poslove, obranu, međunarodne ekonomske odnose, unutarnje ekonom. odnose i ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava. Odvojeno će pak "drage" nam državice imati svoje posebne valute(dinar i euro), odvojenu trgovinu, carine, ali sve usklađeno po standardima Europske unije. Do kraja ove godine obe bi skupštine, nakon što prouče sporazum trebale odrediti koji će ih članovi predstavljati u zajedničkoj komisiji koja će pripremati ustavnu povelju. Sva prava građana, sloboda kretanja i razmišljanja, studiranja i imovinska prava građana obje republike ostaju nepromjenjena. Vjerojatno će trebati nove lične karte. Tako su momci u kravatama u 24 h okrenuli naopako ono što nas kroz čitavo XX stoljeće prati pod imenom Jugoslavija. Hvata li vas sada jugonostalgija kada znate da ste rođeni u državi koja više ne postoji? Kome sada pripadaju odličja bivših zajedničkih sportaša koja su toliko svojatali? Sve za što se pokojni Josip Broz
za života borio mi smo uspijeli u dvadeset godina poslati u zaborav. Možda nas za pedeset do sto godina neki novi Josip Broz opet okupi. Do tada, doviđenja Jugoslavijo.