Napuštena i jeziva, ali fascinantna mjesta - Ničiji dom, Varosha, zabranjeni ciparski grad skriven u pijesku

Renata Jurišić

26. veljače 2012.

Napuštena i jeziva, ali fascinantna mjesta - Ničiji dom, Varosha, zabranjeni ciparski grad skriven u pijesku

Velebni hoteli, odmarališta, bajne plaže, zapravo cijeli ekskluzivni resort, već je 36 godina potpuno pust, zatrpan pijeskom i zarastao u grmlje. Ciparska Varosha danas je samo sablasno mjesto bez nade za uskrsnuće, a nekada su se u njemu odmarale najveće svjetske zvijezde. U samo nekoliko sati, kada je resort bio na svom vrhuncu, pod naletom turske vojske, cijeli grad napustili su njegovi stanovnici i nikada se u njega nisu vratili. Od tada je u Varoshi tišina najglasnija, a ulaz u naselje strogo je zabranjen

Listajući stranice povijesti, srećemo se s gradovima koji su izgubili sve svoje stanovnike, iz raznih razloga, ideja ili pobuda, ali oni i dalje stoje na istom mjestu, kao sleđeni spomenici jednog vremena i snage ljudskog uma. Dostojanstveni, bez imalo dostojanstva!


Zabranjena zona

Nakon što smo Vas upoznali s napuštenom sovjetskom nuklearnom bazom Balaklava te britanskim morskim tvrđavama nastavljamo seriju priča o napuštenim i jezivim, ali fascinantnim mjestima. I dalje ostajemo na europskom tlu i vodimo Vas na podijeljeni Cipar, do naselja i plaže Varosha, koja je do tursko-grčkih sukoba bila iznimno perspektivno odmaralište, a danas je opustjelo i ograđeno mjesto, nagrđeno sablasnim natpisima upozorenja. Dom je nikome!


Nekad velebni hotel, danas samo što se ne sruši

Varosha je kvart u gradu Famagusta u sastavu nikad priznate Turske republike Sjeverni Cipar (priznali su je samo Turska i Pakistan). „Grad skriven u pjesku“, kako neki nazivaju Varoshu, do turske invazije na Cipar imala je oko 20.000 duša i bila je jedna od najljepših i najatraktivnijih turističkih destinacija, ne samo na Cipru nego i u cijelom svijetu. Toj tvrdnji u prilog ide činjenica da su najslavnije svjetske zvijezde kao što su Elizabeth Taylor, Richard Barton, Brigitte Bardot i Raquel Welch posjećivale spomenuto odredište.


Famagusta i danas pod turskom upravom

Kako bi se smjestio što veći broj turista, izgrađen je veliki broj velebnih odmarališta i hotela. Plaže su bile veličanstvene, rame uz rame sa Porto Katsiki, Patarom ili Anse d'Source. No, 1974. godina pokazat će se kobnom, kako za povijest otoka, tako i za Varoshu, jer od tada se sve nepovratno mijenja. Bježeći pred invazijom Turaka, stanovnici Famaguste napuštaju grad za samo nekoliko sati, ne sanjajući da se nikada više tamo neće vratiti. Turska, pod izgovorom zaštite turske manjine, oduzima Cipru 40 posto teritorije i zemlju presijeca na dva dijela. Varosha je odmah po osvajanju ograđena, a dotadašnjim grčkim mještanima povratak nikad nije dopušten.


Sjećanje na prošle dane

I dan danas Varosha je pod turskom upravom. Ograđena je žičanim ogradama i na svakom koraku stoje upozorenjima. Ulaz u veći dio nekadašnjeg resorta, dakako, zabranjen je, kao i fotografiranje. S obzirom da je već 36 godina Varosha napuštena, nekadašnjeg sjaja više nema ni u tragovima. Hoteli i odmarališta su potpuno uništeni, plaže zapuštene. Kako netko reče „sablasni grad duhova bez nade za uskrsnuće“, kome su jedini stanovnici morske kornjače.


Tmurna sadašnjost i izvjesna budućnost

Turska je imala plan do 2010.godine ponovo naseliti grad i pokušati ga vratiti na stare staze slave, ali to je za sada samo mrtvo slovo na papiru. Ovaj biser prošlosti i dalje sporo i nepovratno broji godine. Ovdje više nema djece, ptica, nema vlakova. Nema čak ni suza, zapaljenih svijeća i mirisa krizantema da sjećaju na 15. kolovoz davne 1974. godine. Tišina je tamo još uvijek najglasnija.


Davno popijena pića

 


Zarasli balkoni i natpisi na grčkom

 


Kuće zatrpane pijeskom

 


Prijeteća upozorenja na svakom koraku

 


Nekada luksuzni automobili, stoje na mjestu gdje su ostavljeni

 


Dio Varoshe iz zraka, nekada je bilo prepuno luksuznih restorana i butika

 


Plan naseljavanja zasad pusto slovo na papiru


Lupiga.Com

FOTO: Wiki/TeakDor/Frontera