Najnovija knjiga Noama Chomskog u hrvatskom izdanju

Božidar Alajbegović

18. lipnja 2004.

Najnovija knjiga Noama Chomskog u hrvatskom izdanju

Chomsky je jedan od najuglednijih mislilaca američke ljevice, suputnik anarhističke tradicije i liberter kako se sam naziva, te uz Michaela Moorea najglasniji protivnik Bushove politike. Njegova knjiga "Mediji, propaganda i sistem" je na sajtu "d.p.k.m." u cijelosti objavljena i doživjela izvanredan uspjeh, a vjerujemo da će ga doživjeti i njegova najnovija knjiga
Na police domaćih knjižara ovih je dana, u izdanju Naklade Ljevak stigao i hrvatski prijevod najnovije knjige Noama Chomskog: Hegemonija ili opstanak.

Noam Chomsky, svjetski priznati lingvist, politički aktivist i pisac u svojoj najnovijoj, cjelovito pisanoj knjizi (ne u formi intervjua) razotkriva pozadinu težnje Sjedinjenih Američkih Država za globalnom dominacijom od vremena kubanske krize do rata u Iraku 2002. godine. Djelo Hegemonija ili opstanak kroz devet poglavlja govori o američkom "rješavanju problema" kao što su Saddam Hussein, Osama bin Laden, Afganistan, svjetski terorizam i jedanestorujanski događaj, izraelsko-palestinski sukob te kosovska kriza.

"Već više od pedeset godina Sjedinjene Države nastoje ostvariti veliku imperijalnu strategiju kojoj je cilj globalna dominacija. Pokazalo se da su naši vođe voljni - od kubanske raketne krize do ratova u Iraku - slijediti san o potpunoj prevlasti, bez obzira na cijenu. Bushova vlada danas ubrzava cijeli proces, gurajući nas prema krajnjim granicama imperijalnog nadzora, prema izboru između povlastica moći i Zemlje na kojoj je moguće održati život."

U knjizi Hegemonija ili opstanak Noam Chomsky raščlanjuje kako smo došli do ove točke, s kakvim se opasnostma suočavamo, te zašto su naši vladari voljni ugroziti budućnost čovječanstva.

Kristijan Vujičić, urednik izdanja o knjizi kaže:
"Impresivnom logikom, koja mu je zaštitni znak, Chomsky secira američko prisvajanje prava na globalnu prevlast, detaljno opisujući agresivnu politiku vlade SAD-a koja za cilj ima “potpunu dominaciju u cijelome spektru”. Pritom zorno prikazuje kako se najnovije manifestacije politike globalnog nadzora - od unilateralizma i razvrgavanja međunarodnih sporazuma do državnog terorizma i militarizacije svemira - spajaju i ujedinjuju unutar okvira ostvarivanja hegemonije koja u konačnici prijeti i samom opstanku naše vrste. U naše je doba, tvrdi on, imperijalna politika siguran recept za opću svjetsku pustoš. Lucidna, precizna i temeljito dokumentirana, knjiga Hegemonija ili opstanak daleko je najaktualnije i najsveobuhvatnije autorovo djelo u posljednjih nekoliko godina. Odražavajući odlučan i jasan stav jednog od najutjecajnijih političkih mislilaca na svijetu, knjiga će nedvojbeno izazvati široke i dalekosežne rasprave."

Inače, više o knjizi saznati možete na Internet stranicama izdavača www.naklada-ljevak.hr.