LIJEČNICI REKLAMIRAJU DUHANSKU INDUSTRIJU: Doktore, a koje cigarete vi pušite?

Ivan Kegelj

25. travnja 2012.

LIJEČNICI REKLAMIRAJU DUHANSKU INDUSTRIJU: Doktore, a koje cigarete vi pušite?

"Doktore, a koje cigarete vi pušite?" Ovo je pitanje jedan od lajtmotiva reklamne kampanje za Camel, cigarete što ih proizvodi duhanska tvrtka Reynolds Tobacco Co. Vrijeme radnje po svemu sudeći pedesete su godine prošlog stoljeća, kad se još uvijek nije znalo ništa o štetnosti duhanskog dima. Izbor liječnika kao okosnice kampanje za pušenje stoga je bio posve logičan. Poznato je da u cjeloživotnom strahu za svoje krhko biće ljudi liječničku riječ drže težom, a njihovu prosudbu ozbiljnijom od drugih. Idealno za propagandu

U četiri kratke reklame na uvid vam, dakle, dajemo komadić onog vremena kad je bilo posve normalno da liječnici reklamiraju cigarete. U zadnjoj, četvrtoj reklami riječ je prepuštena djeci, koja su tih dana također bila normalan izbor za glavne glumce pušačkih kampanja. U uvodu naglasimo još i poznatu činjenicu da će imidž duhanske industrije kojih četrdesetak godina poslije snimanja ove reklamne kampanje biti ubijen pred američkim sudovima, poglavito pred sudom u Miamiju gdje je u jednom od najvećih procesa protiv duhanske industrije porota istu oglasila odgovornom "za proizvodnju štetnih proizvoda koji su izazvali bolesti poput raka pluća".

Sudski proces poznat pod nazivom "FL Engle case" započeo je 1994. godine, a pod optužbom koju je iniciralo 500 tisuća ovisnika o nikotinu, našlo se pet najvećih duhanskih tvrtki i dva instituta - Philip Morris, Brown & Williamson Tobacco Corp., R. J. ReynoldsLiggett Group Inc, Lorillard Tobacco Co.. S njima su optuženi Duhanski institut i Vijeće za duhansko istraživanje.

 

 

 

 

 

Pozdrav iz Rovinja

Lupiga.Com