Konzum intervenirao da ne "ispadne" kako je najskuplji trgovački centar

Ivor Car

26. listopada 2010.

Konzum intervenirao da ne "ispadne" kako je najskuplji trgovački centar

Samo dan nakon što je agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, Krypto, objavila rezultate istraživanja prema kojem je Konzum među osam trgovačkih lanaca najskuplji, došlo je do promjene na začelju. Naime, pravdajući se ljudskim faktorom iz carstva Ivice Todorića, najistaknutijeg domaćeg tajkuna, objasnili su da su neke cijene prilikom istraživanja u njihovom dućanu „pogrešno istaknute“. Ova prvorazredna vijest samo je nastavak Konzumove borbe za prevlast na tržištu od Hrvatske do Kine u kojoj svi novinari većine medija od Todorića svake godine dobivaju i božićne bonove

„Skidajući“ raznu robu s polica domaćih trgovačkih centara djelatnici agencije izračunali su cijenu „jedinične košarice“ za svaki od osam istraživanih centara. U istraživanje su ušli Tommy, Getro, Mercator, Plodine, Billa, Kaufland, Interspar i nedodirljivi Konzum Ivice Todorića, odnosno njegovog koncerna Agrokor. Taj, danas, najbogatiji Hrvat, koji je svoje krake uvelike bacio i na susjednu Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Sloveniju, nekada je bio tek cvjećar te trgovac voćem i povrćem. Iako su ga mediji prozivali da se većine bogatstva domogao preko čvrstih veza s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji je upravo njegovu obitelj odabrao da bude među onih 200 hrvatskih obitelji koji će „pokrenuti zemlju“, Todorić je pokazao da dobro kotira kod svih domaćih vlasti koje su se izmijenjale ovih godina. Omiljeni je poduzetnik, kod svih Vlada. Pri tome je kod države neprestano nailazio na razne pogodnosti, korištenje državnih poticaja i jedan drugačiji tretman zbog čega je tamo gdje danas jeste.

No, kod osoba bliskih Todoriću kruže priče da mu ovo nikako nije dosta, jer smatra da Konzum može biti najveći trgovački lanac od Hrvatske do Dalekog istoka i to je njegova fantazija na kojoj strastveno i neumorno radi. Koja je mudrost ovoga poduzetnika i vlasnika pravog pravcatog dvorca podno Medvednice, najbolje opisuje odgovor na pitanje postavljeno mu u jednom intervjuu. Naime, upitan u čemu je tajna njegovog uspjeha, jer mnogi su kupovali tvrtke devedesetih pa nisu opstali na tržištu, Todorić je odgovorio – „Moraš znati što hoćeš, imati viziju i strategiju, znati što i zašto ulažeš“. To je, dakle, tajna.

No, vratimo se na sam početak ovoga teksta. Iako u javnosti vlada mišljenje da je Todorićev Konzum među povoljnijim trgovinama u Hrvatskoj, takav je stav nebrojeno puta demantirala neumoljiva statistika raznih istraživanja. Zanimljive rezultate pokazalo je i posljednje takvo, već spomenuto, istraživanje, prezentirano u nedjelju. Prema prvim rezultatima najpovoljnija jedinična košarica mogla se kupiti u Tommyju za 2085,65 kuna, dok je u ista u Konzumu bila skuplja za 129,57 kuna.


Prvi rezultati prema kojima je Konzum najnepovoljniji trgovački lanac

Statistika je moćni lanac bacila na posljednje mjesto, ali već sutradan je došlo do bitnih promjena. Naime, iz Konzuma je objašnjeno kako se u vrijeme očitavanja cijena u njihovoj trgovini u Zagrebačkoj aveniji odvijala „premještanja i reorganizacijski radovi“. Zbog toga su, tvrde, neke cijene pogrešno istaknute te su tek naknadno napravili korekcije, a nije poznato što je s građanima koji su tu robu kupili po "pogrešno istaknutim cijenama". Njihovi razlozi uvaženi su i cijelo je istraživanje potom korigirano, a kako bi se Konzum pojavio na ipak ne tako nezahvalnom šestom mjestu, iza sada najskupljeg Mercatora i Bille. Navodno su u Konzumu brže bolje, vidjevši istraživanje, smanjili cijenu pseće hrane „Pedigree adult“, junećeg buta bez kostiju, češnjaka i pilećeg filea „Cekin“. No, ni nakon ovih promjena Konzum nije uspio pobjeći sa začelja liste koja se formira po indeksu povoljnosti. Na toj je listi uvjerljivo posljednji sa indeksom -24. Odmah iza njega je Billa čiji indeks iznosi -18, dok su najpovoljniji Kaufland i Plodine s indeksom od + 10. Koliko cijene mogu varirati najbolje pokazuje cijena rajčice, koja se u Plodinama mogla kupiti za 3,99 kuna po kilogramu, dok je kilogram u Konzumu znala koštati i višestruko - 12,99 kuna.


Promijenjeni rezultati po kojima se Konzum odmetnuo prema "zlatnoj sredini"

Inače, na Todorićevo poslovanje upozoravao je i Slavko Linić, koji je nedavno prozvao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da zaštiti prehrambenu industriju od monopola kartela koji ih ucjenjuju kako bi njihova hrana završila na Todorićevim policama. No, od tada do danas ništa se nije promijenilo. Proizvođači pristaju na razne nepogodnosti kako bi uspjeli ponuditi svoju robu, a istovremeno su prisiljeni do krajnjih granica čekati na plaćanje. Oni koji nisu spremni na tržišnu ekonomiju po recepturi Todorićevog imperija bivaju protjerani s polica. Primjerice Dukatovi proizvodi ne mogu se kupiti u svim Konzumovim dućanima, dok je jedna od najprodavanijih cigareta, Marlboro, iščeznuo s Konzumovih polica. Navodilo se i da Konzum rijetko plaća regularnom valutom, već se koristi bonovima, a taj je paramonetarni sustav očito amenovan od svih resornih tijela, s obzirom da po tom pitanju nitko ništa nije poduzeo.


Indeks povoljnosti Konzumu ni nakon intervencije ne ide na ruku

Takve bonove u pravilu svakog prosinca dobivaju i svi uposleni novinari većine domaćih medijskih kuća, kao kompenzaciju za Konzumovo oglašavanje, jer gotovina sve više iščezava. Kad smo već kod oglašavanja nije tajna da Todorić i njegovi menadžeri ne podnose da se u domaćim tiskovinama objavljuju tekstovi u kojima bi njegove tvrtke bile makar minimalno negativno intonirane. Tako je u znak odmazde nedavno povukao već plaćeni višemilijunski iznos za oglašavanje u jednoj dnevnoj novini, nakon što je u istoj objavljena informacija da neredovito plaća dobavljačima. Ne treba biti pretjerano pametan i zaključiti kako nakon takvih lekcija urednici upozoreni od marketinga i vlasnika, bježe i od Konzuma i od Agrokora kao vrag od tamjana.


Tabele preuzete sa Supermarketi.info