Još jedna "svinjarija" - pojeftino prodaje svoju kožu

Ivor Car

20. svibnja 2010.

Još jedna "svinjarija" - pojeftino prodaje svoju kožu

Koliko skupo biste prodali svoju kožu? E, pa nakon što ste pročitali ovo pitanje vjerojatno s tolikom ravnodušnošću kao da smo vas pitali koliko je kiseli kupus na placu, primite da znanje da ćete uskoro umjesto prodaje vlastite, koju ste možda već dali u bescjenje, imati priliku kupiti tuđu kožu. Naime, kontroverzni konceptualni umjetnik, Sinjanin Siniša Labrović svoju kožu prodaje za nevjerojatnih i neponovljivih – 0,99 dolara

Siniša Labrović svojim se performansima već uvukao pod kožu hrvatskoj javnosti, koja ipak dobrim dijelom smatra da je gnjusan, odvratan, primitivan i sve ostalo što ide uz takav skup pridjeva, plus i to da se poseru na njegovu umjetnost, jer to što on radi nije ni vidjelo umjetnosti, već je riječ o običnoj svinjariji. Toliko, dakle, o publici, istoj onoj koja će zaštitarima u Varšavkoj dobaciti da neka sjebu te anarhiste, ili koja će stati u prvi red tik do policijskog špalira koji osigurava Gay Pride ne bi li zveknula šamarčinu kakvom pederčiću ili će za Dan mladosti skočiti do Kumrovca da se najebe majke onim „titoistima“. Srećom, to nije ciljana publika, a na nju smo potrošili već toliko prostora da je krajnje vrijeme da se vratimo Labroviću.

Uglavnom, nakon što je previjao rane spomenicima NOB-a, organizirao svojevrsni Big Brother s ovcama u glavnim ulogama, guslao tekstove iz „Glorije“, jeo janjetinu brišući se hrvatskom zastavom i tijekom jednog performansa, nazvanog „Perpetuum mobile“, pio vlastitu mokraću, Sinjanin ima novi projekt. Kako sam kaže, radi se o triptihu posvećenom apstraktnoj umjetnosti i avangardama 20. stoljeća. Da bi posveta bila što realističnija, umjetnik je u djelo doslovce uložio dio sebe – svoju kožu.

- Skinuo sam nekoliko komada kože s različitih dijelova tijela i njih formirao u geometrijske oblike. Kožu sam dao uštaviti, te sam ju pričvrstio na tri bijela platna, objašnjava Labrović svoju žrtvu u ovom projektu koji će izložiti u zagrebačkoj Galeriji VN, u utorak 25 svibnja. Kako doznajemo platna su veličine 60 puta 60 centimetara, a usporedo s izložbom odvijat će se i internetska aukcija za jedan Labrovićev komad kože. U vremena sveopće recesije, svoju je kožu odlučio prodati vrlo jeftino, po početnoj cijeni od 0,99 dolara.

Osim što prodajom vlastite kože upotpunjuje ovaj performans i cjelokupni dojam, Labrović želi vidjeti koliko njegova koža uistinu vrijedi, a za nadati je se da neće doživjeti veliko razočarenje kada to i otkrije. Koža je inače s tijela umjetnika, točnije lica, bedara, ruku i prepona, skinuta kirurškim putem u operacijskim uvjetima, a fotografije tog postupka, osim na Lupigi, bit će objavljene i na izložbi, koju će popratiti i dokumentarac.