Četvorica za promijeniti žarulju

Navar Glibotić

20. listopada 2005.

Četvorica za promijeniti žarulju

Je li zbilja za promjenu žarulje potrebno četiri osobe? Jeste!!! Vjerovali ili ne ... Ovaj tekst namijenjen je svim ljudima koji žele saznati nešto novo o žaruljama, svećenicima, Europskoj uniji i postavljanju skela. Jer, promjena žarulje nije tako jednostavan poslić kao što se čini. U Europi se to smatra ozbiljnim i teškim pothvatom

Ovaj tekst nekim čudom nema veze sa seksom, dapače, dira se crkve, nečeg što nema skoro pa nikakve veze s tim zlom od seksa. Skoro. I ne samo crkvom, već i s Europskom unijom, svjetlima, radnicima i masom gluposti. Ovo je novica u kojoj su nesretni svećenici žrtve ljudske gluposti.

Naime, par je svećenika u jednoj britanskoj crkvi zaključilo kako je osvjetljenje malo lošnjikavo. Ljudi se zabrinuli za oči svoje pastve, i za svaku pohvalu odlučili staviti malo jače žarulje. E, ali tu nastupa cirkus.

Prema pravnoj regulativi EU-a, na visokim se objektima poslovi ne mogu obavljati s ljestvama, već se treba postavljati skela. A crkva je označena kao visoki objekt. E, onda vam za postavljanje skele trebaju tri čovjeka, jer se ipak ne radi o malom zahvatu. Za taj dio posla trebala su dva dana, a žarulje su se promijenile u roku od par minuta i onda je još dan posla ostao za skidanje skela. Ukupna vrijednost zahvata na kraju je bila 1.300 funti, odnosno skoro 15.000 kuna.

Znači, za promjenu žarulje trebaju vam četiri čovjeka (tri za skelu+električar), to traje tri dana, a promjena košta 1.300 funti. Očekujte šokove stoga onog dana kada naš sadašnji ili budući predsjednik stavi paraf na pristup Europskoj uniji. Jer bi vas ono što sada košta 15 kuna (žarulja četiri kune + 10 kuna za dva piva koliko autor ovih redaka traži za mijenjanje žarulje), na kraju moglo izaći kao petomjesečna plaća ili slično. A samo koliko bi piva trebali kupiti ekipi koja postavlja skelu ...