Ex-Yu Rocks po deveti put, ovaj put ne u Bugojnu

Ivor Car

20. srpnja 2004.

Ex-Yu Rocks po deveti put, ovaj put ne u Bugojnu

Teško je pisati o nečemu što shvaćam preosobno, ali što je, tu je. U gradu u kojem nema više ničega, od ove godine nema niti Ex-Yu Rocksa, najvećeg rock festivala u Bosni i Hercegovini. Nakon osam godina ovaj festival se “zaslugom“ gradskih vlasti iz Bugojna seli u Gostilj gdje će ove godine nastupiti Hladno Pivo, Rambo Amadeus, Yu Grupa, Dubioza Kolektivi mnogi drugi, među kojima i jedna Lupežica. Puno ogorčenja naći ćete pod

Kako početi ovu pisaniju kada je u pitanju nešto što autora iste itekako dira i kada je srcem i dušom involviran u ono o čemu treba pisati? Praviti se da mu cijela stvar ništa ne znači i izvijestiti o svemu profesionalno, odnosno onako kako su ga probali naučiti, ili jednostavno podijeliti s čitateljem dio svoga ogorčenja? Vjerojatno će prevladati ovo drugo. Kladim se na tu opciju, iako je koeficijent vrlo malo – 1,01. Dakle, nakon sedam godina festival Ex-Yu Rocks više ne stanjuje u svojoj rodnoj grudi – u Bugojnu, a kažu u Jutarnjem listu i na www.iskon.hr (vidi linkove) da je upravo Bugojno mjesto odakle potječu autori Lupige (lažu, tvrdnja je tek djelomično točna) pa u toj činjenici treba tražiti razlog prijespomenutom ogorčenju. Da se Ex-Yu Rocks preselio saznalo se tek prije nešto više od mjesec dana, kada je Arno van der Pas (Nizozemac koji stoji iza organizacije, ma što god vam netko rekao) odustao od uvjeravanja bugojanskih gradskih vlasti kako je festival dobra stvar za grad. Jednostavno nije išlo, jer “grad“ (čitaj kakav općinski službenik) smatra da festival u grad na Vrbasu donosi “drogu“, a prema nekim podacima upravo je Bugojno nakon Zenice grad s najvećim problemima vezanim uz drogu.

Teška je to sredina“, riječi su to Arna. I ima čovjek pravo, nema mu se što zamjeriti. Sredina je to koja je oduvijek previše cijenila ono što ima, ujedno nimalo ne cijeneći sve ono što je imalo lošije, a u posjedu je nekoga drugog. Tamo su ljudi “najbolji“, “najpametniji“ i ne treba im nitko drugi, sami su sebi dovoljni. Ne treba im na kraju krajeva niti taj festival, jer što će im nešto što “donosi drogu i 'ko zna šta još“, sigurno pri onome “šta još“ ne misleći na bolji i kvalitetniji život mladih koji se uslijed nikakve kulturne ponude prepuštaju upravo pijančevanju i konzumiranju sve žešćih droga. Između ostalog, što još reći o sredini u kojoj je glavni dužnosnik bila osoba, koja “voli razbijati pivske boce kada je razuzme ćeif u trenutku kada dođe akšam i zvuk harmonike“, te pijan i napušen svojim luksuznim automobilom prođe 120 km/h ulicom u kojoj je ograničenje 40 km/h samo “da ih malo zajebaje i provjeri radi li im taj radar“. Nema više tamo Lutkarskog bijenala, Iskre, najjačeg svjetskog šahovskog turnira, Špedicije, Biro mašina, Titove vile, Slavka RodićaPoteza, medvjeda, … a od ove godine nema više ni Ex-Yu Rocksa. Neka je toj istoj sredini sa srećom, jer tamo već godinama ništa ne ide na bolje, a meni je vrijeme da najavim festival koji je netko drugi objeručke prigrabio “kad već budale neće“ …

Ex-Yu Rocks, multikulturalni muzički festival u organizaciji Partnerskog Omladinskog Programa POP, ove godine održat će se 23. i 24. srpnja, na posve novoj lokaciji gostiljskog izletišta, što, kako vidite na karti, uopće nije tako loša lokacija. Izletište Gostilj je nedaleko od Turbeta, što je pak mjesto udaljeno nekih 5 kilometara od Travnika. Uglavnom, nije daleko niti od Zenice, Travnika, Jajca, Bugojna, Banja Luke, pa je za pretpostaviti kako bi posjeta trebala biti vrlo solidna, iako u ovom slučaju ne možemo očekivati veći broj maloljetnika budući su posjetitelji osuđeni na prijevoz u vlastitoj režiji (ukoliko se iz POP-a ne potrude i ne srede kakve autobuse), a za "pješaka" je malo podaleko. Za razliku od prošlogodišnjeg Ex-Yu Rocksa ove godine će se naplaćivati ulaznice, ali po vrlo simboličnoj cijeni od jedne konvertibilne marke, što je zapravo pola eura, odnosno negdje oko 4 kune (valjda će i pivo biti jeftino kao i prošle godine). Ako netko od vas poželi kampirati, moći će to uraditi sasvim besplatno. Što se tiče nastupajućih treba naglasiti kako će se i među njima naći barem jedan Lupež, odnosno Lupežica koja će valjda neke dojmove podijeliti s nama.

Petak, 23. srpanj

Gosti: "Ikako Nikako" Kazalište Sjena iz Zagreba
"Beware"- Nu-Metal iz Travnika (F BiH)
"Min Mašin"- HC Hip Hop iz Bugojna (F BiH)
"Oblik"- Rock 'n' Roll iz Banjaluke (RS BiH)
"Vuneny"- Elektro Psych iz Mostara (F BiH)
"Center za Dehumanizacijo"- Punk Rock Legende iz Maribora (Slovenija)
"Dubioza Kolektiv"- Ragga 'n' Bass iz Sarajeva / Zenice (F BiH)
"Hladno Pivo"- Osvježavajući Napitak iz Zagreba (Hrvatska)
After Party do zore sa:
DJ Yann - The Drum 'n' Bass Beast iz Amsterdama (NL)
DJ  Rosa Lux - The Funky Indietronica Queen iz Copenhagena (DK)
DJ Gula-E - Latinized iz Tuzle (F BiH)

Subota 24. srpanj

Gosti: "Afion" rajski Balkan Nu-Ethno iz Zagreba
"Nozgoth"- Progressive Gothic iz Novog Travnika (F BiH)
"Dbau iza Ðale"- Elektro Dub iz Prijedora (RS BiH)
"Two Sides"-  Melodic Hardcore iz Skopje  (Makedonija)
"Defence"- Reggae 'n' Dance iz Tuzle (F BiH)
"Yu Grupa"- Classic Yu-Rock iz Beograda (Srbija)
"Rambo Amadeus"- El Maestro iz Crne Gore
After Party do zore sa:
DJ Xenomorph - Junglized iz Utrecht-a (NL)
DJ Yann - The Drum 'n' Bass Beast iz Amsterdama (NL)
DJ Word - Deep iz Doboja (RS BiH)

Inače Ex-Yu Rocks prvi put je održan 1996. godine i najveći je rock festival u Bosni i Hercegovini. Ponosi se time što je prvi poslijeratni festival koji je ta država vidjela, istovremeno to je i prvi put nakon rata da su uopće na istoj pozornici zasvirali bendovi iz svih republika bivše Jugoslavije. Svih tih godina na njemu su nastupili brojni bendovi među kojima su najpoznatiji: Električni Orgazam, Zabranjeno pušenje, Darkwood Dub, Psihomodo Pop, Cooler than Jesus, Atomsko sklonište, Kud Idijoti, Urban and 4, Superhiks, Elvis Jackson, Revolt, KBO … Svake godine festival se širio pa je tako prošle godine prostore nekadašnjih bugojanskih bazena Aquarius u dva dana posjetilo preko 10 000 gostiju, barem prema službenim podacima preuzetim od SFOR-a, iako se meni činilo da i nije bila takva gužva. Festivalu su pokoju minutu u eteru poklonile i velike medijske kuće kao što su CNN i MTV. U sklopu festivala nalazili su se i drugi sadržaji kao što su Ex-Yu Raves, te Ex-Yu Graffiti Jam zbog čega se Bugojno može pohvaliti ponajboljim grafitima u državi. Kako saznajemo tijekom ovogodišnjeg Ex-Yu Rocksa Federalna Televizija snimit će dokumentarni film o festivalu, koji će sadržavati pregled svih njegovih osam godina za što će iskoristiti sve raspoložive stare materijale. Preostaje nam samo da vidimo kako će biti u Gostilju 23. i 24. srpnja, a ja vam iz iskustva preporučujem – budite tamo!