HRVATSKA U DOBROM DRUŠTVU: Tko je sve uhapsio svog premijera

Ivan Kegelj

17. prosinca 2010.

HRVATSKA U DOBROM DRUŠTVU: Tko je sve uhapsio svog premijera

Ugledni kreator javnog mišljenja poručio je da nemamo što histerizirati oko Sanaderovog uhićenja i antikorupcijske kampanje, da to nije ništa što se ne događa i drugima. Bio je potpuno u pravu. Događa se to da hapse premijere u raznim dijelovima svijeta, redom u sređenim, civiliziranim državama kakva je i Hrvatska. Zapjevajmo, dakle - evo mene među moje, pa pođimo na upoznavanje zemalja i njihovih bivših premijera čiju sudbinu dijeli Hrvatska, odnosno do jučer najbolji među Hrvatima - Ivo Zanadaa

Kako to reče Davor Butković, ne treba histerizirati oko uhićenja bivšeg premijera i aktualnih istraga, to nije ništa što se ne događa i drugima. I tako - evo nas u veselom društvu Belizea, Kirgistana, Mianmara, Tajlanda, Bangladesha, Nigera ...

Evo pregleda:


Igor Chudinov - govor pred Ujedinjenim narodima

KIRGISTAN: Bivši premijer Kirgistana Igor Chudinov priveden je pod optužbom za korupciju. Kriminalna djela pripisuju mu se za razdoblje od 2009. do 2010. godine, dok je obnašao dužnost šefa državnog Fonda za razvoj. Premijer Kirgistana bio je od 2007. do 2009. godine. Trenutačno je u kućnom pritvoru. 

 


General premijer Khin Nyunt - 44 godine zatvora

MIANMAR: General - premijer Khin Nyunt u zatvoru je završio 2004. godine, da bi godinu dana kasnije bio osuđen na 44 godine zatvora. Optužen je i osuđen za kršenje izvozno-uvoznih propisa, pronevjeru državnog novca, mito i korupciju. Trenutačno je u kućnom pritvoru.   

 


Naturalizirani Crnogorac Taksin Shinawatra

TAJLAND: U lipnju ove godine tajlandski sud izdao je još jedan nalog za privođenje bivšeg premijera Thaksina Shinawatre. Optužen je za terorizam, a slučaj je vezan uz nerede koji su se početkom godine događali u toj zemlji. Shinawatra je u bijegu od ranije, a na duži službeni put otišao je pod optužbama za korupciju milijunskih razmjera. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica, a trenutačno je nositelj crnogorskog državljanstva.

 


Said Musa - 20 milijuna dolara

BELIZE: Bivši premijer Belizea Said Musa uhapšen je 5. prosinca 2008. godine zbog prebacivanja novca iz državnog budžeta na privatne račune. U pitanju je bio iznos od 20 milijuna američkih dolara.  

 


Sheikh Hasina, premijerka okružena policijom

BANGLADESH: Bivša premijerka Bangladesha Sheikh Hasina uhapšena je 2007. godine, pod optužbom za ucjenu i ubojstvo. Također, antikorupcijsko vijeće zemlje optužilo ju je za ilegalno primanje novca u iznosu od 435 tisuća američkih dolara od privatnog elektroenergetskog poduzeća. Novac je uzimala u razdoblju od 1996. do 2000. godine, dok je obnašala premijersku dužnost.

 


Hama Amadou - bivši premijer prijateljskog Nigera

NIGER: Bivši premijer Nigera Hama Amadou dužnost šefa države obnašao je u dva mandata, od 1995. do 1996. godine te od 2000. do 2007. godine. S mjesta predsjednika Vlade smijenjen je zbog optužbi za korupciju, a uhićen je iduće 2008. godine. Vrhovni sud Nigera oslobodio ga je zbog zdravstvenih razloga 2009. godine, nakon čega je Hama Amadou napustio zemlju. Prošle godine Niger je izdao međunarodnu tjeralicu za bivšim premijerom. 

 


Pavlo Lazarenko - ako ga vidite, javite Ukrajincima!

UKRAJINA: Bivši ukrajinski premijer Pavlo Lazarenko uvjetno je osuđen u SAD-u, pod optužbom za pranje novca, korupciju i prijevaru. Ukrajina je zatražila njegovo izručenje, jer ga tereti za zloupotrebu položaja i nepravomoćno stjecanje bogatstva. Vjeruje se da je Lazarenko iz zemlje prebacio milijarde američkih dolara.

 


Ivo Sanader - bivši premijer Republike Hrvatske

HRVATSKA: Sve znate. Nema razloga za paniku, nije to ništa što se ne događa i drugima. Danas Hrvatska, a sutra Tadžikistan, Kosovo, Kongo, Bosna i Hercegovina, Čečenija,  tko zna ko ... 


Lupiga.Com

FOTO: Inwent, Third World