Glavaš pušten iz pritvora i otišao u Osijek

Ivor Car

2. prosinca 2006.

Glavaš pušten iz pritvora i otišao u Osijek

Udarna vijest ove dosadne subote stigla nam je prije nekih sat vremena, a kaže kako je najpoznatiji domaći štrajkač glađu (da, onaj Branimir Glavaš koji već mjesec dana doslovno svakog dana uzurpira stranice domaćih tiskovina i krade minute televizijskih informativnih emisija), pušten iz pritvora. "Idem doma, idem u Osijek", navodno je bila njegova prva reakcija kada je čuo da je dobio ono što je i htio

Glavašev trud, dakle, urodio je plodom. Dugih 37 dana štrajkanja glađu polučilo je prve rezultate i, suočen s golemim pritiskom, istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda, Zdenko Posavec, danas je Glavašu ukinuo pritvor i prekinuo istragu. Svoju odluku sudac je obrazložio naglim pogoršanjem Glavaševa zdravstvenog stanja. Naime, da Glavaš više nije sposoban pratiti istražni postupak, pokrenut zbog ratnog zločina protiv civila u Osijeku 1991. godine, zaključio je tročlani liječnički konzilij.

- Idem doma, idem u Osijek, navodno je prvo što je Glava izustio nakon što je čuo njemu sanjanju vijest, dok iz njegova tabora poručuju da nema razloga za likovanje. U trenutku dok pišemo ovaj tekst po njega su došla kola hitne pomoći koja su ga prevezla u osječku bolnicu gdje će, pretpostavljamo, biti dočekan s obiljem karanfila i upaljenih svijeća. Svoga "heroja" na izlazu su uz brojne prosvjednike dočekali i Ljubo Ćesić Rojs, Ružica Čavar te legendarni štrajkač glađu, josip Kokić.

Međutim, nismo uspjeli doznati čime se i je li se Glavaš počastio, nakon što je dobivši što je i htio, prekinuo 37-dnevni post, ali upravo smo danas doznali kako je hrvatsko pravosuđe konačno popustilo.